СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ – СЛАВА НОВООСВЕЋЕНЕ ЦРКВЕ У МАРШИЋУ

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ – СЛАВА НОВООСВЕЋЕНЕ ЦРКВЕ У МАРШИЋУНакон неколико година градње, у мају месецу прошле године, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован осветио је у Маршићу, приградском насељу Крагујевца велелепни храм посвећен Великом Кападокијцу, васељенском учитељу Светом Василију Великом. Забележено је тада да је гост био епископ жички, Преосвећени Господин Хризостом и да је тај чин био још једна потврда да Господ у Шумадијској епархији увек чини нешто ново због искрене вере и усрдних молитава народа и свештенства на челу са својим Епископом. Храм у Маршићу једини је у Шумадијској епархији посвећен Василију Великом, али радује што и у другим местима Цркве Божије у Шумадији ничу храмови посвећени ранохришћанским оцима, Светом Григорију Богослову (Грошница) Светом Атанасију Великом (Селевац), Светим Трима јерарсима (Топола)...

И овогодишњи дан (14. јануар) када се прославља Свети Василије – патрон маршићке цркве, у овом насељу очекивао се са узбуђењем, јер је славску Литургију служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. И поред изузетно хладног времена, окупило се много верног народа, што је још један доказ да су мештани Маршића заслужили ову изузетно уређену цркву. Епископу су саслуживали протојереј ставрофор Саво Арсенијевић, архијерејски намесник лепенички, крстоносни игуман Евтимије, настојатељ манастира Јошанице, јереј Бранислав Матић и јереј Владимир Ћирковић. На Литургији певао је хор Опленац из Тополе, који годинама увеличава црквена славља широм Шумадијске епархије. Проповед пресвећеног владике Господина Јована била је пуна правих хришћанских поука - из свакодневног живота, почевши од врлине љубави, преко времена и свега онога што нас окружује, а што прослављамо кроз празнике ових дана. Било је доста причесника, што, хвала драгоме Богу, радује све, јер видимо да је пробуђена свест нашег народа, пре свега мукотрпним залагањем нашег Епископа, да се причешће не везује само за пост већ да што чешће приступамо Светој Чаши.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Маршићу

Након одслужене Литургије, Епископ је осветио темеље новог парохијског дома који ће, очекују сви, ускоро допринети унапређењу црквеног живота у Маршићу.

За све учеснике у основној школи „19. октобар“ приређена је трпеза љубави што је још један пример плодне и сврсисходне сарадње наше Цркве са просветом. И овај молитвени скуп показао је да резултати које у свом пастирском раду показује парох маршићки Бојан Димитријевић могу послужити за пример другима.

јереј Бранислав Матић