ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЖИВОПИСА У КОЛУБАСКОМ НАМЕСНИШТВУ

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЖИВОПИСА У КОЛУБАСКОМ НАМЕСНИШТВУ

У уторак, 30. маја 2023. године, његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, са својим гостима, Епископом британско-скандинавским Господином Доситејом и пензионисаним Еписком канадским Господином Георгијем, посетио је намесништво колубарско-посавско.

Повод за ову посуту било је освећење крстова за храм Светог великомученика Димитрија у Лазеревцу и освећење живописа у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу.

У лето 2021. године град Лазаревац и околину је погодило невреме које је оштетило постојеће крстове на храму Светог великомученика Димитрија. Крајем 2022. године оштећени крстови су уклоњени, а на нове, који си реплике старих, чекало се подуже. Нови крстови су дело фирме FERO-MONT DESING из Аранђеловца, а радове на позлати је извела РАДИОНИЦА ИВАНЧЕВ из Новог Сада. Њиховим освећењем од стране Владике Јована, најављено је и скорашње постављање истих на храм, који ће тако поново задобити свој препознатљив изглед. Владика Јован захвалио се својим Гостима Епикопима Доситеју и Георгију, али и окупљеним верницима што су заједно осветили нове крстове. Преосвећени је напоменуо да је сваки крст крст круна цркве и дома у коме се налази. „По знаку крста знамо где припадамо и куда треба да идемо. Господ је носио свој крст. На том крсту је приковано читаво човечанство, греси читавог рода људског. Нама је Господ рекао да узмемо сваки свој крст. Не његов крст на коме су греси свих нас, него свој крст. Да узмемо све оно што нас сваког дана сналази и да то подносимо и носимо са благодарношћу. Ако све туге, боли, болести прихватамо као благослов Божији, онда ће нам Бог послати снагу и силу крста да све то лакше поднесемо. Крст је сила, крст је слава, крст је победа. Наш благочестиви народ је говорио да се без крста не иде ни преко прага.“-беседио је окупљенима Владика Јован.

Преосвећени Владика Јован, потом је осветио живопис у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу. Фрескопис је рад фрескописца Миљана Милетића из Крагујевца. И храм Светог архангела Гаврила у Шопићу био је оштећен у великом невремену 2014. године. Обновљен је 2019. уз будну пажњу Завода за заштиту споменика културе из Београда, а исте године Владика Јован је обновљени храм освештао. Обративши се великом броју окупљених верника Владика Јован се захвалио свима који су на било који начин помогли осликавање ове светиње, нарочито паросима шопићанским протојереју-ставрофору Мирку Тешићу и протојереју Горану Радовановићу, на труду који су поднели, и рекао: „Осликавањем и освећењем живописа овај храм је добио свој завршетак. Храм је испуњен благодаћу и ликовима угодника Божијих. Цркве се живопишу да би нас ликови светитеља, Мајке Божије и Господа Исуса Христа подсетили на молитвеност. Ликови светитиља и њихова изображавања нас подсећају на светост њиховог живота, али и на то какав је наш живот и колико се разликујемо од њихових узора. Светитељи су наши посредници и молитвеници пред Богом. Сваки народ рађа светитеље. У нашем роду српском постоји читава плејада светих коју нам је даровао Господ. Наше је да, колико можемо, подражавамо свете. Сваки крштени хришћанин позван је да буде свет. Речено нам је да будемо свети као што је свет Отац наш на небесима. Ове фреске биће наши сведоци на дан Страшнога суда да ли смо долазили на свету Литургују.“

Заслужнима је Владика Јован уручио орден Светих новомученика крагујевачких, првог степена:

  • Госпдину Драгану Симићу из Лазаревца,
  • Господину Николи Трајковићу из Лазаревца,
  • Господину Стефану Бирчевићу из Шопића.

Овом приликом додељен је и велики број Архијерејских грамата институцијама и грађанима заслужним за живописање храма.

Након уручивања ордења и грамата, за све окупљене уприличена Трпеза Љубави, трудом и залагањем пароха шопићких Мирка Тешића и Горана Радовановића и верника ове парохије.