НОВИ ДОКТОР ПРАВНИХ НАУКА

НОВИ ДОКТОР ПРАВНИХ НАУКАУ петак 17. фебруара 2023. године у свечаној сали МБ Универзитета у Београду, докторску дисертацију на тему: “Улога Српске Православне Цркве у заштити националних интереса на Косову и Метохији” – методолошки и политичкоправни аспекти, одбранио је мастер правник јереј Стефан Дамјановић.

Трочлана комисија у саставу: председник др Мирко Кулић, професор емеритус, Правни факултет Универзитета Привредна Академија у Новом Саду, др Живанка Миладиновић Богавац, ванредни професор Универзитета МБ – Пословни и правни факултет, и ментор др Неђо Даниловић, редовни професор Универзитета МБ - Пословни и правни факултет у Београду, оценила је рад као изузетан допринос хуманистичким наукама, посебно очувању националног идентитета српског народа на просторима Косова и Метохије.

На почетку се обратио ментор др Неђо Даниловић, који је истакао да докторски рад садржи нове научно аргументоване ставове, судове, закључке, дефиниције и класификације, као и научна објашњења појединих сегментарних чинилаца предмета истраживања.

После ментора експозе је изнео кандидат мастер правник јереј Стефан Дамјановић, који је у дужем излагању истакао да се из недржавних организација од општег друштвеног значаја, мора издвојити Српска Православна Црква и њен огроман допринос у очувању идентитета српског народа. У дисертацији је помоћу научних метода, техника, инструмената и поступака, поштујући постулате у стицању научног сазнања, анализирана и објашњена улога СПЦ у заштити националних интереса Републике Србије на Косову и Метохији.

Члан комисије др Живанка Миладиновић Богавац указала је да је кандидат изванредно обрадио тезу, да се Црква кроз своју историју потврдила као витална друштвена институција, самостална и независна организација у заштити националних интереса на Косову и Метохији и да је Црква често била једини представник и заштитник српског народа, његове имовине, духовног, културног и сакралног блага на Косову и Метохији.

Председник Комисије др Мирко Кулић похвалио је труд и научни допринос кандидата осветљавању историјских околности деловања СПЦ на просторима Косова и Метохије. Председник је истакао да су у потпуности остварени и достигнути научни и друштвени циљеви израде докторске дисертације која нам показује да је Српска Православа Црква кроз целокупну своју историју, пресудно утицала на заштиту националних интереса Републике Србије на Косову и Метохији и притом подједнако водила рачуна о духовном јединству српског народа и очувању канонског, културног и сакралног наслеђа у духу Устава Републике Србије, Устава Српске Православне Цркве и канонског црквеног права.

Посебну захвалност данашњој свечаности дугујемо Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану, који је благословио данашње сабрање и указао на труд блаженопочившег Патријарха Павла, тадашњег Епископа Епархије рашко-призренске, који је годинама указивао на тежак положај нашег народа и цркве на Косову и Метохији.

На крају је кандидат одговарао на питања присутних.

Комисија је једногласно оценила да је рад у потпуности задовољио научне критеријуме и да ће ова дисертација дати значајан допринос даљем изучавању положаја наше цркве и народа на Косову и Метохији, уз наду да је ово само почетак плодотворног научно-истраживачког рада новог доктора правних наука и служитеља наше свете цркве.

Милић Марковић, протојереј-ставрофор