ПЕТОГОДИШЊИЦА ЧУДЕСНОГ ЗНАМЕЊА НА КРСТУ ГОСПОДЊЕМ

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

Hram Svetog Save - KragujevacНавршило се пет година од чудесног мироточења које се десило на Крсту Господњем Цркве Светог Саве у Крагујевцу, 29./16. децембра 2003. године. Увод у ово знамење су били бурни месеци испуњени великим бројем верника из целе земље који су дошли да се поклоне Часноме Крсту и Распетоме Господу који је лио сузе, овог пута три дана уочи Усековања исте 2003. године.

Месеци који су били испуњени молитвом, лепо посећеним Службама, изузетном медијском пажњом, „неверним Томама“, разним тумачењима, су исписали насветлије тренутке до сада младог храма Св.Саве на Аеродрому.

И када је све утихнуло, када се стишала пажња која је пратила ову Цркву више од три месеца, када су престале бројне посете верника, у атмосфери поста и надолазећег празника Христовог Рођења, Господ је још једном изабрао да пројави Своју Славу и присуство, чудесним знамењем, односно, мироточењем Часнога Крста. Његово Преосвештенсво је са свештеницима храма и верним народом Аеродрома, Винограда и осталих делова Крагујевца, литургијски, Светим Архијерејским Литургијама, обележио и пропратио ово Чудо. Тих 10-ак дана до Божића свакодневно су се служиле Архијерејске Литургије, где су се око нашег Владике смењивали бројни свештеници и ђакони уз присуство верног народа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у храму Светог Саве - Крагујевац

Од тада увек, ево већ пет година, у исто време када се десио тај славни догађај, верни народ се са својим свештеницима окупља око свога Владике да у евхаристијској заједници заједно заблагодаре Господу.

Тако и ове године, 29. децембра, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован је благоизволео да уз саслуживање шест свештеника и три ђакона служи Св.Архијерејску Литургију и отпочне овогодишње богослужбено сећање, спомен на чудесно знамење и мироточење на Часноме Крсту.

Морамо напоменути да се овогодишња прослава у Цркви Светог Саве дешава паралелно са сличним знамењем које се појавило и траје, још од Архангела Михаила, у храму Свете Петке у Виноградима.

јереј  Дејан Ђорђевић