ВИШЕ ОД 300 УЧЕСНИКА БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ У МЛАДЕНОВЦУ

ВИШЕ ОД 300 УЧЕСНИКА БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ У МЛАДЕНОВЦУ

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је шеснаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Поред мноштва пријављених, одабрано је нешто више од 300 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било жена и деце, а најмлађи учесници су били претшколског узраста.

Као и претходних година прво купање у новој години било је на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја). На Богојављење, у подне је одржан молебан који су служили протојереј Спасоје Марковић, протојереј Петар Лесковац и јереј Марко Јефтић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало. Отац Марко је бираним речима поздравио пливаче, упознао их са значајем празновања Богојављења и указао на важност коју овај празник има у животима свих православних хришћана. Посебан осврт је био на чињеници да када смо сједињени са Христом закони створене приоде више не владају над нама.

Поред Младеновчана, међу пливачима су били и припадници елитних јединица МУП-а Србије, Војске Србије, као и чланови многих отачаствених удружења. Ове године временски услови су били јако повољни, с обзиром на то да језеро није било залеђено као претходних година. Сви учесници су добили благослов од свештеника, затим су прешли пут од 33 метра, три пута се погрузили у језеру и целивали Часни крст, који је све време у хладној води држао Дејан Лазаревић. На крају су свим учесницима додељене су захвалнице и медаље, а братство храма Успења Пресвете Богородице обезбедило је пригодне дарове.

јереј Марко Јефтић