БЛАГОСЛОВЕНА ЧЕСНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ

БЛАГОСЛОВЕНА ЧЕСНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ

Празник рођења Христовог, уз велику радост евхаристијског сабрања прослављен је у храму Свете Тројице. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милић Марковић, уз саслужење братства овог светог храма.

Након свете Литургије у порти храма традиционално је преломљена Божићна чесница уз присуство великог броја верника. Ове године златник из чеснице пронашао је Петар Николић, док је сребрењак пронашла девојчица Сара Кнежевић из Ердеча.

Окупљенима се обратио презвитер Стефан Дамјановић речима:

“Драга браћо и сестре - Христос се роди!

Радосно се окуписмо и овог Божића у нашем храму, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, да и овај Дан рођења нашег Господа Исуса Христа прославимо.

Чесница јесте хлеб наш насушни за тело, и ништа мање за душу и у њој златник и два сребрењака, симбол даривања.

Кад су мудраци са истока пошли да се поклоне новорођеном Спаситељу света у Витлејему, ишли су трагом куда их је Звезда водила. Доласком у пећину пред новорођеног Богомладенца донели су злато, тамјан и смирну, да потврде како и оно што је најскупоценије међу људима, а то је част и уважавање, припада свакако ономе ко је у свету први!

Част да овом радосном часу у нашем храму данас присуствује указао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца. А да свој златнички дар уграде у чесницу, учинили су овај скуп даровитијим и Драган Павловић, власник пекара “Катарина” са својом породицом. Сребрњаке је поклонила златара “Филигран” из Крагујевца.

Почаст да се овом радосном дану поклоне, указали су и Драган Томић челник компаније КГБ, Срђан Милошевић власник “Еуротона” и Богдан Врањешевић први човек “Дуо Дигитал медија”.

Браћо и сестре, знано је да се у роду нашем радујемо сваког јутра на дан данашњи, када нам у дом полазник долази, и ми га радосно дарујемо.

Молимо се новорођеном Богомладенцу Господу Исусу Христу за челично здравље вас и ваших породица, дуг живот, напредак у домовима и на послу, да у кућама деца певају а учионице школа буду препуне дечијих гласова.

Нека би и овај радосни дан, овај наш град на Лепеници, засуо лепотом мира и непрекидне радости.

ХРИСТОС СЕ РОДИ!”

јереј Ненад Милојевић