ПОСЛЕДЊИ БРОЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“ ЗА 2022. ГОДИНУ ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ

ПОСЛЕДЊИ БРОЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“ ЗА 2022. ГОДИНУ ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ

Последњи број овогодишњег епархијског листа отвара божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована у којој се истиче да празник Рођења Господа Исуса Христа јесте мајка свих празника и да се у њему темељи наше постојање. Предстојатељ Епархије шумадијске благосиља свештенство и верни народ речима: „Нека би Господ дао, драга децо духовна, да на данашњи дан испуњени Христом Богомладенцем, за тренутак макар отворимо прозоре и врата својих срца да Дух Сина Божијег уђе и усели се у наше душе. Тада ће се у наше душе уселити мир, радост и љубав. Онда више неће бити страха, те ће бити места да се у наша срца усели сваки човек“.

Будући да је време божићног поста период нарочито посвећен Пресветој Богородици, читаоцима је дат текст преподобног Исихија, презвитера града Јерусалима из V века у преводу проф. др Радомира В. Поповића. „Како се у утробу сместила несместива природа“, говори презвитер Исихије, „како је неизменљиви бестелесно постао тело, како је Бог Слово сместио себе у девојачку утробу, како се свехвални неисказано оваплотио од Ње у лику слуге...“

О Богородици је говорио и др Милош Весин 11. новембра 2022. године у оквиру Великогоспојинских свечаности у свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу. Уредништво листа је приредило транскрипцију његовог предавања у којем се нарочито истиче лик Богородице као узор будућим и садашњим мајкама.

У последњем броју „Каленића“ за ову годину се налази и наставак текста Николаја Хаџиниколауа, митрополита Месогеје и Лавреотикије, који је са грчког језика превео свештеник Драган Поповић, аутор недавно објављене књиге у нашем издаваштву „Биоетика смрти. Утилитаризам и Православље“.

Поред текстова богословске тематике, у прилогу се налазе и два извештаја о освештаним храмовима Светог Никодима Српског у селу Амерић и Светог архангела Гаврила у Буковику код Аранђеловца, као и слово о двадесетогодишњици служења владике Јована у Шумадијској епархији.

Као и до сада, заступљене су и сталне рубрике (Из летописа Шумадијске епархије, службени епархијски део о променама у Епархији и служењима Епископа господина Јована, Дечија страна).

Лазар Марјановић

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 6/2022