29. ДУХОВНА ТРИБИНА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ

29. ДУХОВНА ТРИБИНА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ

Дана 23. новембра 2022. године, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој су говорили аутор и водитељ емисије “Агапе” Александар Гајшек и књижевник, новинар, преводилац и филмски режисер Горан Гоцић.

Повод сусрета била је промоција монографије “Емир Кустурица – култ маргине”.

На самом почетку јереј Марко Јефтић је поздравио присутне и подсетио их на богату и плодоносну делатност гостију и указао на велики значај предавача у животу Цркве и културног живота Србије. Направљен је осврт и на духовне и религиозне елементе у стваралаштву Емира Кустурице. Након тога су Александар Гајшек и Горан Гоцић говорили о личном искуству са знаменитим редитељем и указали на све аспекте његовог рада.

Друго допуњено издање овог дела изашло је у Едицији “Фестових 50”, у оквиру београдске Издавачке куће “Агапе књига” и издавачке делатности Библиотеке града Београда. Најновија монографија о нашем и светском режисеру je најуспешнија филмска књига у свету и садржи и приче о играним филмовима које је снимио после првог издања из 2005. године. Утемељена је на разговорима са Кустурицом и покрива и низ других области, од идеологије до естетике, од историје до културолошких студија.

С обзиром на то да трибина није било пуко говорење ex cathedra, већ се базирало на дијалошкој основи, присутни су позвани да постављају питања. Разговор се развио у изузетно живу дискусију у којој су потражени одговори на питања у вези са филмским деловањем Емира Кустурице.

јереј Марко Јефтић