ЗАВРШЕНИ „ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ“ У ЛАПОВУ

ЗАВРШЕНИ „ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ“ У ЛАПОВУ

Празновање преподобне мати Параскеве почело је још 26. октобра када је у славу Божију, а у част ове дивне светитељке служено бденије. Бденије су служили: протонамесник Горан Живковић и ђакон Марко Арсенић. Сутрадан је велика сала (која је привремена капела због извођења радова у унутрашњости цркве) била испуњена верним народом до последњег места, а неки су чак и напољу стајали.

Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Србољуб Марковић, протојереј Велибор Јовановић, протојереј Миломир Васиљевић, протонамесник Горан Живковић и ђакон Марко Арсенић.

Света Литургија у Лапову на дан Свете Петке подсећа на један велики сабор попут оних великих сабора у Острогу, Лелићу, Ћелијама... Народ Лапова, Баточине и околине испуњава цркву на њен дан. Лаповци су изузетно посвећени овој светитељки и цело место је слави као своју велику заштитницу и молитвеницу. Литургија није ништа друго него саборовање око Тројичног Бога,светих, анђела, наших покојних и нас једних са другима, а то се на најбољи начин потврђује у Лапову пошто је црква увек пуна народа, а поготову на овај празник. Било је лепо видети сву ту децу, младе и старе који хрле ка својој светињи да се помоле и захвале Богу што им је дао за заштитницу мајку Параскеву. Још једна чињеница показује везаност Лапова за ову светитељку, а то је да су је ставили на свој грб и заставу, јединствено и оригинално сведочанство.

Проповед је произнео отац Миломир најпре заблагодаривши Богу за Његову милост што нам је дао ову светитељку за заштитницу. Захвалио се и народу који је тако много воли и поштује, а онда је у свом слову изнео све што је везано за њен васељенски значај у хришћанству. Говорио је о њеним сузама у пустињи које су као извори на сувом и суровом месту текли четрдесет година за цео свет. Говорио је о њеном молитвеном заступништву за све оне који јој се обрате, па и за оне који јој се не обраћају она им притиче. После проповеди многи народ је приступио Светој Чаши тако запечативши свој долазак охристовљењем на дан Свете Петке.

Годинама уназад црква у сарадњи са Основном школом „Светозар Марковић“ организује литерарни и ликовни конкурс на тему Свете Петке. Ове године тема је била „Света Петка и деца“. Вероучитељ је у сарадњи са учитељицама, наставницима српског језика и наставницом ликовне културе спровео овај конкурс до краја. Ове године такмичење је било у две категорије: прва су били ђаци од првог до четвртог разреда само у ликовном стваралаштву, а друга категорија су били ђаци од петог до осмог разреда у ликовном и литерарном стваралаштву. Тим поводом награђени су:

Прав категорија- ликовни радови:

  1. Мила Солунац III4
  2. Николина Златковић III4
  3. Маша Спасојевић I2

Друга категорија- литерарни радови:

  1. Мирја Микић VII2
  2. Теодора Симић VI2

Друга категорија- ликовни радови:

  1. Теодора Симић VI2
  2. Никола Петровић VII1
  3. Александар Којић VI2

Сви који су тога дана били у цркви могли су да виде победничке радове, а после отпуста пред свим народом победници литерарног конкурса су прочитали своје радове. ЦО Лапово је сву децу наградила пригодним поклонима за њихов труд и рад.

Како се Литургија не завршава речима: у миру изиђимо, тако је и овога пута саборовање настављено за трпезом љубави коју су припремили: господин Слободан Шишковић одборник наше цркве са породицом и госпођа Јелена Живковић са својом породицом. Тога дана све је било испуњено Богом и његовом Светитељком мати Параскевом и то је могао осетити свако ко се нашао само у порти цркве Свете Петке у Лапову.

Осам година за редом у Лапову Света Петка има и своје попразнство, а то су „Дани Свете Петке“ који се обележавају гостовањем еминентних људи из сфере цркве, науке, културе, књижевности, мисионарења и сл.

Ове године 29. октобра гостовао је господин Милан Петровић доктор биотехничких наука. Човек који иза себе има више од четири стотине научних радова из генетике и биологије. Члан је више научних удружења у Србији и иностранству, а од скоро је и писац. Свима који су те вечери били на његовом предавању представио се својом књигом „Холограм Творца“ у којој говори о необоривим научним доказима против дарвинизма, експерименталне генетике на људима, против погрешног тумачења палеонтологије. Његова сфера као верујућег човека је Стари Завет и научно испитивање стварања света, потопа, див- људи и сл. Све ово је поткрепио у својој књизи „Холограм Творца“.

Дана, 18. новембра 2022. године, гостовала је наша списатељица Љиљана Хајбановић- Ђуровић и тим поводом одржала је незаборавно књижевно вече. За њено гостовање се тражила столица више. Књижевница Љиљана је најчитанији и најтиражнији писац у Србији још од 1996. године. Њено гостовање је било претворено у топле разговоре о ликовима из њених романа. Говорила је и о филму који је снимљен по њеном роману „Петкана“- „Крст у пуститињи“, а који је ових дана премашио гледаност од 80.000 људи за месец дана. Било је импозантно видети како после књижевне вечери људи купују по неколико њених различитих романа решени да се лично упознају са духовно-историјском тематиком којом се она бави. Њеним гостовањем завршени су „Дани Свете Петке“ са надом да нам следећи буду још успешнији.

Марко Арсенић, ђакон