ПРВА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ИЗГРАДЊИ У УНИВЕРЗИТЕТСКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ КРАГУЈЕВАЦ

ПРВА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ИЗГРАДЊИ, У УНИВЕРЗИТЕТСКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ КРАГУЈЕВАЦ

У понедељак, 14. новембра 2022. године, на дан Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Нектарија Егинског у изградњи, на територији Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, уз саслужење протонамесника Бранислава Матића, протонамесника Слободана Савића и протођакона Ивана Гашића.

Литургији су присуствовали директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић са сарданицима и пословним руководством УКЦ-а, затим председник Српског лекарског друштва – Окружна подружница Крагујевац проф. др Ранко Голијанин, председник подружнице Српског лекарског друштва Универзитетског клиничког центра Крагујевац магистар др Ненад Ђоковић, као и велики број запослених у Универзитетском клиничком центру Крагујевац.

У својој беседи Преосвећени Владика је подсетио на узвишеност лекарског позива и важност постојања храма на територији Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу, коме гравитира више од 2 милиона становника централне Србије.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Храм Светог Нектарија Егинског у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу се, после вишедеценијских напора и покушаја, гради од 16. марта 2022. године, а тренутно се зидарски радови доводе у финалну фазу. По завршетку зидарских радова приступиће се лимарско-покривачким радовима, електро и термо-техничким радовима, уградњи столарије и малтерацији храма.

Уз божију помоћ следеће године ће наш храм прославити своју прву храмовну славу, Светог Нектарија Егинског, а колачар ће бити др Ненад Ђоковић, ортопед у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу.

протојереј Бојан Димитријевић, духовник УКЦ Крагујевац