СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ

На Опленцу у Цркви Светог Великомученика Георгија, у недељу, 9. октобра 2022. године, а поводом 98 година од упокојења блаженопочившег краља Александра I Карађорђевића, свештеници епархије шумадијске служили су Свету Литургију и парастос.

Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, а саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Дејан Динић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Урош Костић и ђакон Стеван Илић.

На Светој Литургији присуствовали су и чланови породице Карађорђевић, принц Филип са супругом принцезом Даницом, као и принц Михаило и принцеза Љубица Карађорђевић.

Након прочитаног јеванђелског зачала беседио је протонамесник Слободан Радивојевић:

“У Име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, данас смо се састали под сводовима овога Светога Храма да се поучимо речима Светог Јеванђеља које смо данас чули, али и да се кроз Свету Тајну Причешћа сјединимо са Животодавцем и Спаситељем нашим Господом Исусом Христом. Такође, сабрасмо се данас да се опоменемо и сетимо и краља нашег Александра.

Чули смо данас ову дивну јеванђељску причу која нас упућује како требамо да живимо у Цркви Христовој. Шта требамо да чинимо да би задобили живот вечни и спасење и Царство Небеско. Ова прича говори о жени Хананејки која изиђе пред Господа говорећи: “Смилуј се на мене, Сине Давидов”. У Старом Завету пре доласка Христовог, постојао је изабрани народ Божији, народ Израиљев, кога је Бог изабрао да преко њега и кроз њега дође Христос Спаситељ овога света. Да кроз тај народ други народи гледа и учи се вери и побожности и држању заповести Божијих. Данас тај народ су хришћани. изабрани народ Божији су све крштене душе хришћанске. Тај изабрани народ треба да се чврсто држи у вери и да се на њега угледају и други народ, како би угодили Богу и како би сви скупа забодили живот вечни и спасење, јер је Господ дошао ради свију нас, и ради изабраног народа и ради оних који нису изабрани. Дакле, у овом моменту, ради крштених и ради оних који ће се тек крстити и који ће поверовати. Ми православни хришћани требамо да им будемо добар пример“, рекао је између осталог свештеник Слободан.

Беседа протонамесника Слободана Радивојевића

Светој Тајни Причешћа приступили су чланови краљевске породице као и верни народ окупљен на Светој Евхаристији.

Након заамвоне молитве, свештеници су одслужили парастос краљу Александру. После службе Божије, уследила је свечана церемонија полагања венаца.

ђакон Стеван Илић