ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ ПЕТОГ БРОЈА ЧАСОПИСА “КАЛЕНИЋ” ЗА СЕПТЕМБАР И ОКТОБАР

ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ ПЕТОГ БРОЈА ЧАСОПИСА “КАЛЕНИЋ” ЗА СЕПТЕМБАР И ОКТОБАР

Месеца августа 2022. године, у Господу је уснуо значајан православни богослов, митрополит диоклијски Калист Вер. Као пригодно сећање на његов светли лик, редакција часописа “Каленић” нови број отвара текстом “Човекова личност: стварање, призив, пад”, у преводу Марије Дабетић. Будући да је рођен и одгајан у англиканској средини, поставши и сам англиканац, митрополит Калист је био добро упознат са западним начином размишљања, што се може видети у приложеном тексту. Прелазак у Православље није довео до потпуног одаљавања од англиканаца, будући да се зрелост једног богослова огледа у пажљивој инкузији, а не супротно.

У оквиру Великогоспојинских свечаности, 17. септембра 2022. године, одржан је низ предавања којима је обележена прослава празника Успења Пресвете Богородице и славе Саборног крагујевачког храма. Једно предавање је одржао професор литургике на Православном богословском факултету у Београду др Србољуб Убипариповић на тему “Литургијски живот православних хришћана”, које је доносимо у писаном формату.

Текст под насловом “Шта означава 1453. година” представља подсећање и сажето тумачење догађаја који се догодио 29. маја 1453. године, односно пада Цариграда у руке Османлија. На систематичан начин, отац Лоренс Фарли тумачи шта је пад Византије значио и побеђеној и пораженој страни, као и која је његова порука будућим генерацијама хришћана.

У новом броју читаоцима је дарован и вредан прилог под насловом “Биоетичке дилеме и пастирска проблематизација почетка човековог живота” Николаја Хаџиниколауа, који је са грчког превео отац Драган Поповић, вишегодишњи преводилац књига из области биоетике и сам аутор једне под именом “Биоетика смрти. Утилитаризам и православље”.

Ученик крагујевачке богословије Никола Јовић нам говори о путовању и гостољубљу којим су он и његови другови из других богословија дочекани у митрополији Китруса, Катеринија и Платамона у Грчкој. Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, на позив митрополита китруског Господина Георгија, већ шести пут сваке године се наставља сарадња Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке са Митрополијом Китруса, Катаринија и Платамона у Грчкој. И ове године, плод те сарадње је летовање за ученике српских богословија у периоду од 6. до 17. августа 2022. године у Катеринију испод планине Олимп.

Поводом нове књиге протојереја др Радомира Милошевића “Псалтир са објашњењем” (Смедерево 2022.), за нови број “Каленића” приказ је написао протојереј ставрофор др Радомир В. Поповић. “Што се тиче ове најновије књиге о којој говоримо, она је плод вишегодишњег студиозног проучавања веома сложене и мултидисциплинарне проблематике најдрагоценије књиге Старог завета, а то је Псалтир”, пише др Поповић.

Заступљене су и сталне рубрике (Из летописа Шумадијске епархије, службени епархијски део о променама у Епархији и служењима Епископа господина Јована, Дечија страна).

Лазар Марјановић

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 5/2022