ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “МАНАСТИР ТУМАНЕ – ЧУДО ЉУБАВИ БОЖИЈЕ” У МЛАДЕНОВЦУ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “МАНАСТИР ТУМАНЕ – ЧУДО ЉУБАВИ БОЖИЈЕ” У МЛАДЕНОВЦУ

Дана 4. октобра 2022. године, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је 28. Духовна трибина на којој је игуман манастира Тумане архимандрит Димитрије (Плећевић) представио своју књигу “Манастир Тумане – чудо љубави Божије”.

Окупљенима се на почетку обратио јереј Марко Јефтић, пожелевши игуману манастира Тумане срдачну добродошлицу. Отац Марко је говорио о појмовима љубави и чуда у контексту хришћанства. Наглашена је важност нашег живота у Цркви и сједињења са Богом, да бисмо тако превазишли сва ограничења и законитости природе, које нам јединство са Господом дарује.

Архимандрит Димитрије је потом присутне упознао са садржајем књиге у контексту дара чудоторства Светих Зосима и Јакова и великим благословом Божијим изливеним на туманску светињу. Било је то предавање о томе како је уз Божију помоћ и благослов, али и велики труд младог туманског братства, овај скоро заборављен манастир постао једно од саборних места српског и свеправославног народа, место ходочашћа великог броја верника, али и центар великог духовног утицаја и значаја, не само у нашој земљи, већ и у региону.

Након излагања мноштво присутних је постављало питања, на које је отац Димитрије на изузетан начин одговарао. Поред питања неколико верних је јавно посведочило и исповедило чудесна исцељења од смртносних болести, која су се благодаћу Божијом десила у манастиру Тумане.

Завршну реч је одржао архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, који се захвалио оцу Димитрију на гостовању и указао на важне аспекте савременог духовништва. Промоција књиге је имала хуманитарни карактер, јер је приход добијен од продаје књиге намењен као помоћ потребитима у Младеновцу.

јереј Марко Јефтић