ПРЕОСВЕЋНИ ЕПИСКОП ЈОВАН: “ЦРКВА УВЕК ПОБЕЂУЈЕ, ЈЕР ЈЕ ЦРКВА БОГОЧОВЕЧАНСКО ТЕЛО ХРИСТОВО”

ПРЕОСВЕЋНИ ЕПИСКОП ЈОВАН: “ЦРКВА УВЕК ПОБЕЂУЈЕ, ЈЕР ЈЕ ЦРКВА БОГОЧОВЕЧАНСКО ТЕЛО ХРИСТОВО”

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију, у понедељак шеснаести по Духовима, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: ректор богословије протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом је појало братство храма Светога Саве са верним народом.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени је протумачио Христове речи верноме народу, истакавши да је Господ упитао своје ученике шта људи говоре о њему? “Касније Христос пита шта ви говорите ко сам ја? Видимо да Апостол Петар у име свих апостола говори: “Ти си Христос Син Бога Живога!”

Браћо и сестре, ми хришћани заиста знамо да је Христос најтајанственија и најсложенија личност у роду људскоме. Ако људи остану под чисто људским средствима познања неће никада у Њему видети Бога. Открити у Христу Бога то је дар Божији људском бићу. Није довољно да у Њему има Бога, то је мало, али открити да је Он Оваплоћени и Очовечени Бог то је потпуно откривање тајне, и то је управо дар Божији човеку, говори Свети Јустин Ћелијски. Дар Божији човеку открива да спозна ко је Господ наш Исус Христос. Свети Јован Златоусти говори да речи Петрове изражавају не људско мишљење, него божанско учење. Тако се збива Спаситељева реч, да нико не зна Сина до Отац, нити Оца зна ко до Сина.

Бог се нама открива, по мери вере наше. Бог се нама открива и открио нам се онолико колико је то потребно за наше спасење. И Христос на ову исповест Апостола Петра каже: “Ти си Петар и на томе камену сазидаћу Цркву своју”. Дакле, браћо и сестре, на исповедању Петровом, на исповедању свих ученика и апостола сазидаћу Цркву своју и врата пакла неће јој одолети. Много су устајали на Цркву и устајаће, али Цркву неће победити. Многи су ратовали против Цркве, али рат нису добили. Црква увек побеђује, јер је Црква богочовечанско тело Христово. И овде видимо да је вера у Христа као Сина Божијега и човечијега темељ саме Цркве Христове. Оно што је Богочовек Христос то и јесте Црква Његова. Она Тело Његово, а Он глава Телу. И зато што је Он јачи од смрти и од греха и од пакла, Цркви не може нико и никада наудити. Дакле, не само Петар или било који ученик већ сваки човек који има веру у Христа као Сина Божијега као Бога, Oн побеђује сва искушења и све смрти. Ми овде видимо када је апостол Петар исповедио да је Син Бога живога, видимо како Христос награђује Петра за ово исповедање да ће му ово његово исповедање бити темељ онима који верују у Христа.

Нека би дао Бог да исповедање Петрово да је Христос Син Божији, буде и наше исповедање, браћо и сестре. Да та вера буде темељ наше вере да верујемо у Бога да верујемо у Цркву, да буде темељ исповедања наше вере и да то буде темељ нашега живота. Бог вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У наставку свете литургије, Преосвећени је причестио верни народ, и поделио иконице, благословивши их и отпустивши у миру.

ђакон Александар Ђорђевић