САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА – ХРАМОВНА СЛАВА У ЈУНКОВЦУ

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА – ХРАМОВНА СЛАВА У ЈУНКОВЦУ

У недељу 14. по Духовима, 18. септембра 2022. године у селу Јунковцу надомак Тополе прослављена је храмовна слава – Сабор српских светитеља. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, а саслуживали су протојереј Ненад Савић, протонамесник Никола Илић, јереј Немања Радојичић и ђакон Стеван Илић.

Након прочитаног јеванђелског зачала у богонадахнутој беседи верном народу обратио се протонамесник Никола Илић рекавши: “Јеванђеље које смо управо чули јесте прича о Царству Небеском. Ово је оно што се у богословљу зове есхатолошко Јеванђеље. Оно нам говори о крају света и времену које ће тек доћи. И за нас је посебно важно да будемо спремни за свадбу на коју нас Бог позива. Кад неко умре, ми кажемо Бог га је позвао. То је тренутак када се ми сви одазивамо Божијем позиву. Сви смо свесни да ћемо после неког времена и умрети. Ово Јеванђеље нам говори о једном важном детаљу који је везан за тај позив, а то је да на крају какав год да је човек биће позван да стане пред Бога и да да одговор какав је живот проживео. На крају Јеванђеља цар је дошао и гледао госте да види ко је у каквом руху одевен. То рухо или одећа јесте оно у шта се ми облачимо целог живота. Целог живота ми се трудимо да се представимо другим људима или као добри или као лоши. На крају крајева не постоји треће, или је неко добар или је лош. Не можемо ићи и на једну и на другу страну. Управо то гледање цара да ли неко носи свадбено рухо јесте Страшни суд на коме ми треба да докажемо да смо достојни да будемо људи. Као што је наш блаженопочивши патријарх Павле говорио: “Браћо, будимо људи”. Тај позив патријарха Павла али и онај можда још чувенији, који каже: “Човек треба да живи тако да када умре сви плачу, а он се радује”, јесу поруке које треба да нам буду путокази за наше напредовање ка Царству Небеском. Нека сте Богом благословени!”

Након заамвоне молитве свештеници и верни народ кренули су у крсни вход након којег је испред храма пресечен славски колач. Литургијско сабрање настављено је у оближњем Ловачком дому “Јелен”, где је домаћин овогодишње славе, господин Мирослав Дамјановић припремио трпезу љубаву и угостио присутни верни народ.

Ђакон Стеван Илић