ПРЕДАВАЊЕ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

ПРЕДАВАЊЕ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

У четвртак, 8. септембра 2022. године у порти манастира Дивостина, одржано је предавање на тему “Упознајте Свету Земљу” о којој је говорио господин Миодраг Раденковић, туристички водич.

У уводном слову, предавач се захвалио Епископу шумадијском Господину Јовану на доласку на предавање, али и домаћинима и организаторима овог предавања игуманији Анастасији и сестринству. Посебну захвалност је упутио игуманији манастира Липар игуманији Тавити.

Предавач је у току свог предавања користио фотографије и уметничке приказе како би боље и лакше дочарао историју али и садашње стање у Светој Земљи. Након уводног слова, приказана је карта Свете Земље и изложена кратка библијска историја настанка света као и који су народи настањивали предео о којем је говорио. Говорио је и о настанку Дванаест племена Израиљевих али и о томе како је Авраам кренуо у Обећану Земљу. Истакао је да када се иде у Свету Земљу, прво се иде на поклоњење Гробу Господњем. Такође је објаснио путем графичког историјског приказа који део у Јерусалиму али и околине припада којим народима са истицањем најбитнијих места. Истакао је и значај Гроба Господњег и плоче Гроба у целокупном овом приказу. Објаснио је од чега се састојио сам Гроб. Гроб Господњи се састоји из две собе, а то су прва соба која је соба анђела, а друга је сам гроб Господњи. Иза Гроба Господњег има један отвор који доказује да је ту стена. У даљем току предавања приказано је брдо храма са објашњавањем овог дела Јерусалима. Објаснио је из чега се састојао храм, колико просторија је имао и шта је све садржао. Акценат је стављен тако и на периоде који се тичу настанка храма, то су приод првог храм али и период између два храма.

Наставак предавања је ишао истим током са графичким приказима уз објашњавање топонима и битнијих места у Светој Земљи коју поклоници приликом својих обилазака имају прилике да виде и посете. На крају предавања је представљен приказ поделе између Израелаца и Палестинаца и утисак предавача да сукоби између ова два народа не престају већ дужи низ година. Подсетио је такође и да сви поклоници на крају поклоњења иду на пријем код Патријарха јерусалимског Теофила.

Владимир Марјановић