ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАЗАРЕВЧАНА У МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАЗАРЕВЧАНА У МАНАСТИРЕ ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ

У суботу и недељу, 25. и 26. јуна 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места у манастире Епархије нишке.

Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.

Напустивши Лазаревац у раним јутарњим часовима, своје путовање започели смо обиласком Музеја понишавља у Пироту, где смо се упознали са историјом, културом и знаменитостима краја у који смо дошли. Ходочашће смо наставили обиласком саборног храма у Пироту посвећеног Успењу Пресвете Богородице. Лепо време и домаћински пријем, као и историјски значај храмова које смо обишли учинили су ово путовање изузетно пријатним. Манастир Суково и његово братство оставили су на нас посебан утисак. Тамјан који се прави у овом манастиру можда је најлепши и најквалитетнији у нашој земљи. Умор од дугог пута није нас спречио да наставимо наше ходочашће и после смештања у конак Погановског манастира присуствујемо бдењу у храму Св. Јована Богослова. Сутрадан, на Светој Литургији, велики број путника се причестио. После Свете Литургије, трпезе љубави и духовних покука нашег домаћина настојатеља манастира Светог Јована Богослова, оца Мардарија, наставили смо наш пут, поневши благослове ове велике светиње. Лепота кањона реке Јерме, древност самог манастира и хришћанска гостољубивост наших домаћина су оно по чему ћемо дуго памтити ово путовање.

Наставили смо пут обишавши још два манастира Eпархије нишке, манастир Светог Ђорђа у селу Темска и Манастир Светог Романа Ђунишког. И у овим манастирима смо дочекани онако како то приличи хришћанској гостољубивости, а верујемо да смо им истом љубављу узвратили. Духовно укрепљени у касним вечерњим часовима вратили смо се у Лазаревац.

Напојени духовношћу остајемо у ишчекивању нових поклоничких путовања која ће организовати наша епархија.