ОДРЖАНЕ СВЕТОТРОЈИЧКЕ КУЛТУРНЕ СВЕЧАНОСТИ У ПОРТИ СТАРЕ ЦРКВЕ

ОДРЖАНЕ СВЕТОТРОЈИЧКЕ КУЛТУРНЕ СВЕЧАНОСТИ У ПОРТИ СТАРЕ ЦРКВЕ

Величанственим концертом Првог београдског певачког друштва у суботу 18. јуна 2022. године у порти Старе цркве завршене су свечаности којима је прослављен велики празник Силазак Светог Духа на Апостоле. Концерт је својим присуством увеличао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован као и председник Скупштине града Крагујевца господин Мирослав Петрашиновић.

Верни народ, заједно са Епископом и бројним свештенством уживао је слушајући 12 композиција духовне и световне музике ("Благослови душе моја Господа - 104. псалм", "Царју небесни", "Херувимска песма" и друге), које су отпевали чланови хора "Првог београдског певачког друштва" под диригентском палицом госпође Светлане Вилић.

Великим аплаузом усхићеног народа пропраћен је завршетак концерта и одлука Преосвећеног Владике господина Јована да "Прво београдско певачко друштво" одликује највишим признањем Епархије шумадијске ОРДЕНОМ КРАГУЈЕВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА првог реда.

У надахнутој беседи Владика шумадијски г. Јован истакао је да је слушајући виртуозно извођење духовних композиција чланова "Првог српског певачког друштва", не само да му је душа устрептала него се и читаво тело подигло и завибрирало са осећајем да тело може да полети. На лицима свих чланова хора видела се радост и захвалност према Епископу г. Јовану и његовој одлуци да их тако високим одликовањем награди. Заузврат, у име "Првог београдског певачког друшта", председник друштва старешина Саборног храма Светог архангела Михаила из Београда, протојереј-ставрофор Петар Лукић доделио је Епископу шумадијском г. Јовану повељу почасног члана овог друштва. Занимљиво је да повељу осликао велики српски сликар Паја Јовановић. Повеља је уручена и организатору - храму Свете Тројице.

На почетку концерта уводну реч имао је свештеник Старе цркве јереј Стефан Дамјановић, где је између осталог рекао: “Лепо је очекивати добро и још лепше је доживети када се то добро деси. Делећи са вама успешну лепоту манифестације Светотројични дани, чини ми задовољство да Вас све поздравим. У име своје, братства храма Свете Тројице, свих нас заједно и свакако посебно и прво, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована коме се и овом приликом, као истини која се зове хлеб, не само захваљујемо, већ упућујемо своју чврсту свештеничку љубав да нам је Његов благослов био најбољи темељ, неразрушива подршка, мера по којој ће се и остали наши сусрети мерити. Појаснио нам је како да успех постигнемо а да не останемо површни, и да нас све заједно Господ погледа ако му се, саборним обраћањем, знаним као Литија, пројавимо.”

Цела прослава у Светотројичким храму у Крагујевцу, заправо је започела у Духовски понедељак Светом Архијерејском Литургијом и торжественом литијом, када смо се око Епископа сабрали сви на овом светом месту, да се сјединимо са Господом и помолимо за мир целог света. Након тога је, у Духовски уторак, отворена манифестација "Традиција ФЕСТ", када је одржан концерт Београдског омладинског народног оркестра под управом Славка Митровића – Цалета и исте вечери су учествовали и победници такмичења Прва хармоника Србије у Сокобањи, победници Такмичења фрулаша у Прислоници и прва виолина са Царевчевих дана. У среду по Духовима настављен је "Традиција ФЕСТ" одржавањем концерта традиционалне музике и избором најбољег солисте.

Велики број верног народа који се окупио у порти Старе цркве говори о значају оваквог начина обележавања Тројичних дана. Велику захвалност дугујемо нашем Епископу г. Јовану који је благословио одржавање ове манифестације, као и благочестивом верном народу који је заједно са свештенством Старе цркве уградио себе у свечано обележавање славе Старе Цркве и Литије града Крагујевца.

професор Аца Лупшић