ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“ ПОВОДОМ ПОЛА ВЕКА ПОСТОЈАЊА ОВЕ УСТАНОВЕ

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА „МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ“ ПОВОДОМ ПОЛА ВЕКА ПОСТОЈАЊА ОВЕ УСТАНОВЕ

У четвртак, 9. јуна 2022. године, поводом прославе 50 година од постојања Завода за смештај одраслих лица "Мале Пчелице", Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму посвећеном Светом Луки Кримском, лекару из XIX и XX века.

Епископу су саслуживали: протојереј ставрофор Живота Марковић, протојереји Бојан Димитријевић, Сретко Петровић, Душан Илић и Срђан Тешић, јереј Ненад Милојевић, као и протођакон Иван Гашић.

Литургију у храму Светог Луке улепшало је појање "Српских православних појаца" из Београда.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован се беседом обратио свештеницима, верном народу, као и запосленима у овој Установи: "Браћо и сестре, нека је благословен и срећан данашњи дан. Срећна слава овог светог храма. Нека је благословено наше данашње сабрање у њему, на које смо дошли да се молимо за спасење и здравље свих људи. Данас смо се посебно окупили да се молимо за здравље људи који бораве у овој установи, али и за мудрост и напредак оних који се овде труде да са стручне стране пруже утеху овим напаћеним људима. Као што вам је познато, овај храм је посвећен Светом Луки – човеку, епископу и лекару. Његов живот је сав био посвећен помагању другима. Он се угледао на Христа који је рекао да није дошао да му служе, већ да послужи другима. Свети Лука је служио Богу и другима, а најмање себи. За њега је била радост да учини и притекне у помоћ свима онима којима је помоћ потребна. Он је живео тако што је себе давао за друге. Све то је чинио из љубави према ближњему – из љубави према човеку, јер је знао да само ако воли човека, волеће и Бога. Ми до Бога долазим преко човека, и обратно. Као што рекох, ова Установа постоји 50 година. У њој се налазе душевни и други болесници. Педесет година овде раде људи са истом љубављу према лекарском позиву и љубављу према болесницима. Његош је на једном месту записао: „Да има ко да пожали, ка да би и помога“. Ми смо данас, условно, здрави. Но, да ли ћемо то и сутра бити? Како се понашамо према болеснима, тако ће се и према нама понашати. Ми смо данас дошли да се помолимо Богу за здравље, спасење, за добро свакога човека. Сваки је човек икона и слика Божија и зато му увек тако треба приступати. Ту икону Божију треба да поштујемо. Али, као што је и љубав двосмерна, тако и поштовање треба да буде двосмерно. Нека би Господ и молитве Светог Луке, епископа кримског биле са нама и са народом ове Установе. Нека би помогле да се сви осећамо као Божији људи и чујемо Христове речи: „Узми одар свој и иди дому своме“. Хвалимо Бога, а не себе! Бог нам је дао очи, уши, руке и остале дарове да бисмо Га могли прослављати. Бог вас благословио!"

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Епископ је пререзао славски колач припремљен у част Светог Луке, чије је празновање померено два дана унапред ради предстојећих Задушница.

У оквиру обележавања пола века постојања Завода, одржан је и Сабор стваралаштва корисника установа социјалне заштите "Мале Пчелице 2022". Сабор је окупио кориснике из двадесетак установа социјалне заштите из целе Србије.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић отворила је Сабор, у присуству градоначелника Крагујевца Николе Дашића, председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића, Епископа шумадијског господина Јована, Биљане Илић Стошић, начелнице Шумадијског управног округа и многобројних гостију и пријатеља Завода. Госпођа Дарија Кисић је овом приликом нагласила да је Завод "Мале Пчелице" прави пример колико се може урадити када се ради срцем и душом: "Завод "Мале Пчелице" заиста одише једним великим срцем, великом пожртвованошћу и одговорношћу људи који овде раде. У последње три године, овај Завод је подржан од стране Министарства са нешто више од 18 милиона динара, а надам се да ће у наредном периоду ова издвајања бити још већа, зато што то Завод "Мале Пчелице" заслужује”, рекла је министарка Кисић.

Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић захвалио се руководству и запосленима у Заводу који даноноћно брину о корисницима на један диван и хуман начин: „Педесет година ове институције није мали период. Када преко својих леђа претурите пола века труда и бриге за нечије туђе добро, ви показујете какви сте људи и колико вредите. Ова институција заслужује све речи хвале и наставићемо и у будућности да вам помажемо на сваки могући начин“, поручио је Дашић.

Директорка Завода за смештај одраслих лица "Мале Пчелице", Данијела Настић Симовић каже да је ова установа расла и развијала се, како у материјалном, тако и на професионалном плану, са жељом да корисници имају што квалитетнију услугу: "Дугогодишњим професионалним радом и едукацијом запослених, подигли смо ниво социјалне, рехабилитационе и здравствене неге, са циљем враћања наших корисника ширим друштвеним токовима. Наша жеља је да Сабором, поред обележавања црквене славе у години јубилеја, прикажемо предивне, аутентичне рукотворине и радове, не само корисника нашег Завода, већ и корисника других установа социјалне заштите, показујући шта се све може, зна и уме када се ради срцем и душом“, изјавила је директорка Завода.

Званична интернет презентација града Крагујевца
Лазар Марјановић