СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БРЕСНИЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ БРЕСНИЦА

У среду, 8. јуна 2022. године, када наша Црква прославља Свете апостоле Карпа и Алфеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Преосвећеном епископу су саслуживали протојереј Саша Антонијевић и јереј Милош Ћурић, као и протођакон Иван Гашић. За певницом је појао протојереј Драгослав Милован, а чтецирали су Владан Степовић и Василије Тешић.

У својој архипастирској беседи владика Јован је рекао:

"Ако посматрамо свет у којем живимо можемо да приметимо да има много туге, патње и мржње. Зашто је све то тако? Ја мислим да је то тако због мањка вере, али са друге стране може бити и не испуњавање заповести, што не желиш себи не чини ни другоме. Свети Јован Богослов саветује хришћане да се не угледају на зло и додаје да који добро чини од Бога је, а који зло чини тај Бога није видео. Онај који види добро за њега не постоји зло, а који види зло тај види само своју гордост и себе. Дакле Свети Јован Богослов нас учи да иза сваког добра стоји добро које нам даје снаге да чинимо опет добро. Са Богом се сједињује онај који жуди за Богом и који жели да се угледа на пут Христов, јер је Христос једини пут, истина и живот. Не постоји зло у човеку, а да није од ђавола. Од чињења зла се у души човековој јавља магла од које човек не може да види добро, не може да види Бога од себе и онога коме служи. Духовно је слепило горе од телесног. Наш народ је знао добро да каже чините добро и нећете се кајати. У које се Бог срце усели? У оно срце које је чисто. Бог сам каже да без њега не можемо чинити ништа, те се поставља питање шта је то ништа? То ништа је управо зло које изједа човека изнутра. Није страшно пасти, битно приметити тај пад и устати, јер ако га не приметимо, нећемо моћи ни да устанемо".

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Преосвећни је у наставку литургије причестио верни народ, остављајући их у миру и љубави Божијој.

ученик Богословије Василије Тешић