СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МАНАСТИРА ДИВОСТИН

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МАНАСТИРА ДИВОСТИНА

У петак, 3. јуна 2022. године, на дан Светог цара Константина и мајке му Јелене, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостина, поводом славе параклиса.

Епископу су саслуживали: наречени Епископ липљански Доситеј (Радивојевић), протојереј ставрофор др Зоран Крстић, протојереј ставрофор Рајко Стефановић, протојереји Милан Петровић и Срђан Тешић, као и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

За певницом су одговарали „Српски православни појци“ из Београда.

Након прочитаног јеванђељског зачала, отац Зоран Крстић је честитао славу сестринству манастира Дивостина и окупљеном народу: „Браћо и сестре, ми свакодневно доносимо свакакве одлуке. Од момента када отворимо очи, па све док не одемо на починак, непрестано о нечему одлучујемо, било да су то мале или велике ствари. Када увече сведемо или покушамо да сведемо протекли дан, приметимо да су то биле уобичајене ствари. Наше одлуке нису биле никакве посебне, но, није увек тако. Они који за собом имају животно искуство, знају да поред тих свакодневних догађаја и одлука, постоје одлуке које нису ситне. Понекад их чак и не приметимо. То је најгора ствар. Када се нађемо на важној животној расксници, а нисмо је ни свесни. Сходно томе, доносимо лоше одлуке, које често не можемо да исправимо. Бити свестан и присутан у сваком тренутку јесте нешто што се зове будност и трезвеност“. Затим, отац Зоран је говорио да у историји читавог човечанства постоје важни и преломни догађаји: „Догађај Оваплоћења Сина Божијег јесте заувек обележио историју човечанства. Године ће се увек рачунати до Његовог рођења и после. Но, постоје још неки важни и преломни догађаји. Носиоце таквог догађаја данас прослављамо. Дакле, то су Свети и равноапостолни цар Константин и његова мајка Јелена. Цар Константин је 313. године написао Едикт који представљања широм отварање врата рађању цивилизације у којој живимо већ 17 векова. После те одлуке, живот у Европи, али и широм света, неће бити исти. Зато говоримо да живимо у Константиновској ери. Та цивилизација је донела величанствене плодове“. Закључујући своју проповед, отац Зоран Крстић је истакао да нам је цар Констатин, на нивоу људске културе, отворио врата да истину хришћанства можемо саопштавати, веровати и проповедати: „То је задатак нас хришћана. Од тога не можемо одступити. Дакле, понављам да је за нас Христос истина. Он нам објављује начин на који се вечно живи – заједница са Богом. Све у животу радимо ради Христа, за Христа и у Христу. То је истина чије је саопштавање омогућио цар Константин Велики. Срећна слава и живи били! Амин.

Беседа протојереја-ставрофора проф. др Зорана Крстића, ректора крагујевачке Богословије

Након Свете Литургије, игуманија манастира Дивостина, мати Анастасија је са својим сестринством и верним народом уприличила трпезу љубави на којој је настављено заједничарење.

Новоизабраном Епископу липљанском Доситеју, Владика шумадијски Јован даровао је епископско одјејаније, жезал и митру, честитајући му избор за чин епископа Српске Православне Цркве.