ДАНИМА СЛОВЕНСКЕ КУЛТУРЕ И ПИСМЕНОСТИ У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

ДАНИМА СЛОВЕНСКЕ КУЛТУРЕ И ПИСМЕНОСТИ У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

У организацији Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва, на дан светих Кирила и Методија, ученици основних и средњих школа из Лазаревца су имали прилику да узму учешће у активностина посвећеним Данима словенске културе и писмености и тако одају поштовање овим дивним Светитељима.

Првог дана празника, у уторак 24. маја 2022. године, одржане су радионице лепог писања у галерији “Савременици” у Центру за културу “Лазаревац”, које је за ученике основних и средњих школа водио вероучитељ Драган Гајић, упознајући ђаке са разноврсним стиловима писања из наше богате културне ризнице. Ученици су и сами имали прилику да се опробају у вештини краснописа, лепог писања, помало заборављеној вештини данас и прилику да опробавајући се у калиграфији једни са другима друже и зближе.

Истог дана у галерији “Савременици” отворена је и изложба младог калиграфа Душана Мишића, дипломираног ликовног уметника црквене уметности из Београда. Ова импозантна поставка калиграфских радова урађених на јарећој кожи уједно је и централни део Дана словенске културе и писмености. О едукативном карактеру ове изложбе на њеном отварању говорио је свештеник Влада Димитријевић рекавши да она савременом посматрачу указује на једну другачију естетику и другачије вредности и одводи га из доба конзумеризма у коме је све лако доступно, те самим тим најчешће заробљено у једну свеопшту површност. “Одводи га у време у коме је књига и писана реч била ретка, у време у коме хартија није трпела све, него је све тада написано дубоко дирало човека и људску душу, подстицало га на промену, остављало неизбрисив траг, а лепота и иконичност тих списа, за коју су се старали краснописци, само су потврђивали Божански карактер и богонадахнутост списа.” Сама изложба деловала је инспиративно на ђаке и сведочи велики дар али и труд који је забележен на пергаменту.

Другога дана, 25. маја 2022. године, одржано је темељно и поучно предавање о мисији и животу Светих Кирила и Методија, у сали парохијског дома при саборном храму Светог Димитрија у Лазаревцу. Предавачи су били вероучитељи ТШ Колубаре, Иван Гавриловић и Драган Гајић. На предавању су наглашени значај и плодови жртве коју су уложили Света браћа Кирило и Методије. Препоручено је да се угледамо на њих како би сачували оно што нам је даровано и што је свето.

Циљ манифестације Дани словенске културе и писмености био је очување српске културе, величање лепоте ћириличног писма, враћање на средњевековне, немањићке узоре и изворе, те тако придруживање културној лепези словенских народа и њиховој посебности у односу на друге групе народа и њихове културе. Захваљујемо се свима, а нарочито вероучитељима нашег намесништва који су дали значајан допринос у празновању ових дана.