ИСТОЧНИ ПЕТАК- СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ИСТОЧНИ ПЕТАК- СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Празник познат у народу као Источни петак установљен је поводом чуда везаног за један извор који се налазио поред некадашњег Цариграда.

Наиме, док још није постао цар Византије, Лав Велики се шетао у близини овог извора наишавши на слепог човека. Узео је воде одатле и умио га, након чега је слепац прогледао. Тај извор је био познат у народу под именом Живоносни источник, а цар је касније подигао храм у близини и посветио га Пресветој Богородици.

Овај празник који пада у први петак по Васкрсу слава је свештенства Епархије шумадијске те је том приликом у Рачи Крагујевачкој, у храму Светих апостола Петра и Павла, служена Света Архијерејска Литургија коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован уз прислуживање мноштва свештенства и монаштва и уз учешће чтечева. Светој Литургији је присуствовало сво епархијско свештенство као и мноштво верног народа Раче и околних села. Орио се радосни тропар “Христос воскресе из мертвих” као и друге васкршње песме у току богослужења од стране свих свештеника и то је био величанствен призор и духовни доживљај. После причешћивања присутног епархијског свештенства прочитана је овогодишња васкршња посланица Епископа шумадијског Јована у којој се осврнуо на смисао и значење најрадоснијег хришћанског празника.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О ВАСКРСУ 2022. ГОДИНЕ

Затим се причестио и велики број верника Раче и околине, међу којима је било пуно деце.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач, одликован је господин Владан Златић, а затим су сви свештеници и остале званице били на свечаном славском ручку у банкет сали “Карић”. У току ручка су дивна деца КУД-а “Радоје Домановић” одиграла неколико народних игара и тако је завршено ово дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић