ВЕЛИКИ ПЕТАК И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

Велики Петак, дан када је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Бога као што Га нико никада није мучио, пљују на Бога, као што Га нико никада пљувао није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

У јутарњим часовима Великог Петка 22. априла 2022. год. у 8 часова, у Саборном храму у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован, служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.

У Петак поподне у 16 часова, у Саборном храму, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Вечерње Великог Петка са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Она се налазила у олтару на Часном Престолу. Уз певање стихире: «Тебе одјејушчагосја...» свештенослужитељи износе Плаштаницу на припремљен гроб на средини храма. Ово вечерње се служи у спомен скидања Тела Господњег са Крста, када су Исусови тајни ученици, Јосиф из Ариматеје, назван благообразним, тј. знаменитим и Никодим, измолили дозволу од Пилата, скинули пречисто Тело Господње са крста, ради сахране.

Јутрење богослужење Велике Суботе, почело је у 19. часова, и тада се савршава чин сахране Господа Исуса Христа. Преосвећени Владика Јован са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. псалма, подељених на три статије. У једној од статија се каже: «Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.» После отпеваног канона и великог славословља, Преосвећени Владика Јован кренуо је са свештенством у крсни опход око храма са Светом Плаштаницом, уз појање: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни...» сагласно речима Цркве, која Христов гроб назива најсветлијим, јер је извор нашег васкрсења. На крају јутарњег богослужења, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благословивши верни народ, поручио је, да нам молитве буду на здравље и спасење, и да нам Бог да, дочекати Велику Суботу, да се молимо и преживљавамо у себи, јер је Субота дан, када је Господ телом био у гробу, ради нас и нашег спасења. Господ је Васкрсао и зато се молимо, да и ми васкрснемо духовно.

Протојереј Срећко Зечевић