МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА НАСТАВЉА СА ИНТЕНЗИВНОМ МИСИОНАРСКОМ ДЕЛАТНОШЋУ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА НАСТАВЉА СА ИНТЕНЗИВНОМ МИСИОНАРСКОМ ДЕЛАТНОШЋУ

У понедељак, 4. априла 2022. године, након Првог бденија, одржани су девети по реду разговори о вери – “Упознајмо православље”.

Тема разговора била је Зашто се молимо Богу – тумачење молитве Оче наш. Пошто је било много питања на претходним разговорима у вези са молитвом, одлучено је да њој буде посвећено ово сабрање.

На самом почетку присутне је након прочитане молитве поздравио јереј Марко Јефтић, а потом је говорио о феномену молитве. Навео је новозаветне основе правилне молитве и протумачио Молитву Господњу стих по стих. Посебна пажња је била посвећена важним терминима и нејасним местима. Указано је на значај разумевања начина на који водимо дијалог са Богом у слободи и љубави. Дијалог је трајао скоро два сата, а присутни су постављали питања и износили своја запажања о молитви. Уочено је да су многи сегменти молитве Оче наш били непознати или су били погрешно тумачени. Такође, врло су потресна била лична сведочанства о снази и значају молитве у животу хришћана. У светлу задате теме Архијерејски намесник младеновачки протојереј-стварофор Жељко Ивковић је говорио о значају молитве и исправној молитви. Ови делови светоотачког предања су подстакли присутне на нови низ питања и изношење запажања.

Наредни сусрет је заказан за 18. април 2022. године и тада ће бити одржана пројекција филма о Светом Јосифу Исихасти. У плану је да се у најскорије време у оквиру храма Успења Пресвете Богородице наставе духовне трибине на којима ће поново гости бити еминентни говорници из духовног, културног и уметничког живота.

јереј Марко Јефтић