ПРАЗНИК СВЕТОГА САВЕ ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК СВЕТОГА САВЕ ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Празник Првог српског Архиепископа Светог Саве прослављен је у Саборној цркви у Крагујевцу светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и дечијим слаткопојем и рецитацијама у част просветитељу и учитељу и оснивачу Српске Православне Цркве.

Овим празником прослављамо највећег у роду нашему, онога ко је послушао глас Доброг Пастира и кренуо за Њим и постао гласник целом роду српском. Велики пастир нашега стада Свети Сава прокрчио нам је пут и још једном нас опоменуо на оне речи Господње „ако хоћемо да будемо Божији, треба да идемо путем спасења“. А Свети Сава је свима нама путоказ који нам показује пут спасења, што потврђују речи његовог тропар: „Пута који води у Живот наставник, и првопрестолник и учитељ био јеси.“

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, поводом празника Првог Архиепископа Српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви у престоном Граду Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници Саборног храма, а литургијском благољепију допринело је појање хора Саборне цркве под диригентском палицом свештеника Драгослава Милована. Светосавску посланицу Првојерарха шумадијског Господина Јована, прочитао је протојереј Срћко Зечевић. Светосавску посланицу Преосвећеног Епископа Јована можете прочитати у целости на следећем линку:

Светосавска посланица Епископа шумадијског Г. Јована

На позив ђакона: „Са страхом Божијим и вером приступите“, народ Божији и светосавска деца су примили божанске, свете, пречисте, бесмртне, небеске и животворне Тајне Христове. А после заамвоне молитве Владика је осветио славска занамења, те пререзао славски колач.

По завршетку Литургије традиционално је одржано рецитовање најмлађих чланова наше црквене заједнице. За све учеснике рецитала, као и за сву децу која су тога дана били на литургијском сабрању, обезбеђени су пригодни поклони у виду пакетића, које им је поделио Преосвећени Владика, док је у порти цркве припремљено послужење за све вернике.

Ако останемо верни Светом Сави као „наставнику и учитељу пута који води у живот“ и Светосављу као „православљу српског стила и искуства“, онда, упркос свему, можемо имати наду и благослов светитеља Саве, живог и прослављеног у вечној заједници љубави са Господом и са свима светима.

Помози нам Свети Саво да останемо деца Цркве и деца твоја!