ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ УОЧИ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИ

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ УОЧИ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИ

У среду 13./26. јануара 2022. године, у навечерје празника Светог Саве, у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је празнично Бденије.

Владики су саслуживали протојереј Александар Гајић, јереј Немања Стефановић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Александар Радосављевић, јереј Срђан Дангузовић, јереј Милош Јелић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

У својој празничној беседи, Преосвећени Владика је богонадахнутим речима поучио свој верни народ, говоривши о лику и делу Светитеља Саве.

Том приликом, он је рекао да је Свети Сава нама предао Јеванђеље као наук који се разликује од свих наука овога света. И да онај који живи и чита Свето Јеванђеље, он може да види Бога.

“Нама је Бог подарио Светог Саву и то онда када је Србима било најтеже. Онда када су биле и прилике и неприлике”, рекао је Владика.

Говорећи о Светом Сави, Владика је подсетио свој верни народ да је Свети Сава проповедао Васкрслог Христа и да је људе приводио Христу.

“Ко се узда у Христа, њега Христос неће оставити. Па и кад мислимо да је све завршено. Христос је победитељ смрти, зла Који нам каже да је све могуће ономе који има веру,” рекао је Владика.

Говорећи о вери, Преосвећени је додао да вером усељавамо Бога у себе, вером водимо а не знањем, по речима Светог апостола Павла.

Свети Сава нас је научио како да волимо Бога и ближњег свог, како да волимо родитеље, жену, децу, комшије, сваког човека. Јер сваки човек је икона Божија.

Ми морамо да чистимо свој лик и да знамо којим духовним средствима. Та духовна средства, Бог нам је дао у Цркви.

Христос се родио, страдао, васкрсао ради нас, а Причешће је лек бесмртности.

Свети Сава нам је подарио и Српску Православну Цркву; он је био богомудар и њега је Бог нама даровао у право време.

На крају своје беседе, Владике је упозорио да је потребно да следимо Светог Саву чистим срцем и душом.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након одслуженог бденија, Владика је градоначелника Јагодине, Г. Ратка Стевановића удостојио орденом Светих новомученика крагујевачких 1. степена.

Такође, доделио је Архијерејску Захвалницу господи Саши Настићу из Врановца и Миодрагу Марковићу из Јагодине. Архијерејском Граматом признања, одликовао је господу: Александра Петровића из Јагодине, Светислава Јовановића из Јагодине, Милидера Гајића из Јагодине, Драгана Николића из Јагодине и Мирослава Стојковића из Јагодине.

У оквиру Светосавске недеље, поводом наградног ликовног конкурса “Љубодраг Јанковић Јале” за ученике средњих јагодинских школа, а под покровитељсством фондације “Михајловић-Феникс”, трочлани уметнички савет након оцењивања пристиглих радова донео је одлуку да дипломом награди:

  • Јелену Отић, Електротехничка и грађевинска школа “Никола Тесла”
  • Димитрија Скопљака, Електротехничка и грађевинска школа “Никола Тесла”
  • Сандру Траиловић, Средња медицинска школа “Милутин Миланковић”

Другом равноправном награду, награђени су:

  • Марта Марковић, Гимназија “Светозар Марковић”
  • Ана Милосављевић, Електротехничка и грађевинска школа “Никола Тесла”

Првом наградом је награђена Анђела Антић, Економско-трговинска школа “Славка Ђурђевић”.

Архијерејско намесништво беличко за освојено 1. место на Светосавском литерарном конкурсу, наградило је Анђелу Младеновић, ученицу 3. разреда Гиимназије “Светозар Марковић” за њен рад “Светосавље – школа за сва времена.”

У свом награђеном литерарном раду, Анђела је писала о значају Светог Саве за нас данас и како је потребно да Светом Сави не приступамо као према било којој историјском личности, већ живи доказ шта је у стању да учини људско срце када се приљуби уз Христа.

“Лик Светог Саве попут вододелнице дели прошлост нашу на време таме и бесмисла и светостли и блистање наше христоликости, јер је он први био мучен великим питањима: шта је човек и зашто му се даје живот ако се завршава смрћу.... Збот тога је он постао први бегунац из времена у вечност, остављајући иза себе неизбрисив траг и пут на који позива и сваког од нас.”

Након доделе награда и диплома, Преосвећени је обишао изложбу ликових радова у парохијском дому.

На крају, братство храма, на челу са старешином јерејем Миланом Ђорђевићем, припремило је Трпезу љубави.

Младен Алексић