БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Богојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Оца као глас са Неба, Сина Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма.

После свете Литургије служено је Велико освећење воде у присуству великог броја верног народа који је дошао да се помоли Богу и понесе,освећену, Богојављенску воду у своје домове да им буде за духовно и телесно здравље и напредак.

Поред тешке епидемиолошке ситуације и ове године у Смедеревској Паланци организовано је пливање за Часни Крст на језеру Кудреч. Ове године је било 25 учесника од тога 2 жене. Пливању је предходио пригодан програм и молебан свештенства. Свештенство из оба храма припремило је скромне поклоне за учеснике и организаторе овог скупа. Одушевљени народ је сликао пливаче и њихов подвиг и поздрављао их је аплаузима.

Присутни народ и учесници су се растали уз поздрав “Бог се јави!” и “Ваистину се јави!”, са жељом да се и идуће године окупимо у још већем броју.

ђакон Владимир Степановић