СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН ПРОТОЈЕРЕЈУ СВЕТИСЛАВУ РАДОСАВЉЕВИЋУ У МИЛОШЕВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН ПРОТОЈЕРЕЈУ СВЕТИСЛАВУ РАДОСАВЉЕВИЋУ У МИЛОШЕВУ

У уторак 27. недеље по Духовима 21/8. децембра, када наша Света Мајка Црква молитвено прославља Преподобног Патапија и Свете апостоле Состена и Аполоса, у храму Светог пророка Јеремије у Милошеву Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и четрдесетодневни помен протојереју Светиславу Радосављевићу.

Преосвећеном Владики су саслуживали протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Милош Ћирић, као и протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Преосвећени Владика је поучио свој верни народ својом богонадахнутом беседом. Он је том приликом рекао да нам данашње Јеванђеље говори како се код појединих људи није много променила свест за ових 2000 година; свест о крају света, о крају нашег живота. Људи данас живе опуштено, лагодно, као да никада неће доћи судњи час.

“Живимо као што су људи живели у Нојево време, нису помишљали на Господа”, рекао је Владика.

Он је говорио и о томе да је наше, хришћанско, да стално размишљамо о крају, споменувши речи Светог апостола Павла да нам је све слободно, али није све на корист, а да управао та слобода са собом носи и одговорност.

Људи су себе заменили Богом и ми морамо да размишљамо о одласку са овог света, али питање је шта ћемо оставити иза себе.

“Ми хришћани не треба да живимо у страху, већ у страху Божијем. То је страх да се не огрешимо о Онога Који нам је све дао”, упозорио је Владика Јован.

Он је додао и да је живот дар Божји, а за дар морамо узвратити уздарјем. Ми морамо да будемо будни, а не да преспавамо овај живот. Јер управо онај који је будан, он чува своју кућу, своју душу.

Говорећи о врлинама, Владика је рекао да хришћанским врлинама долазимо до Царства Небеског. И све што нас не води ка Богу, води нас у пропаст, у очајање.

Говорећи, пак, о другом, страшном, доласку Христовом, Владика је рекао: “да Његов муњевити долазак, када ће судити живима и мртвима, неће бити све док зло и добро не сазру”, како нас опомиње Свето Писмо. И тада ће нам Господ дати награду, у зависности за шта смо се залагали током живота.

“Ја верујем да је наш прота Света, коме данас чинимо четрдесетодневни помен, да је стално мислио о одласку са овог света. И да му је таква помисао помогла да буде добар човек”, рекао је Владика о уснулом слуги Божијем, протојереју Светиславу Радосављевићу, пароху милошевском.

“Прота Света је размишљао о сусрету са Господом. И верујем да је Господ удостојио проту Свету Царства Небеског”, додао је владика.

На крају нашег живота, ако смо заслужили, Господ ће нам рећи оне речи Свето Писмо “Добри и верни слуго, у маломе си ми био веран, над многим ћу те поставити. Уђи у радост Господара свога.” Међутим, ако нисмо заслужили вечно Царство, Господ ће нам рећи: “Иди од мене, јер те не познајем”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након заамвоне молитве, Владика је служио четрдесетодневни помен протојереју Светиславу Радосављевићу, а након Свете литургије, на сеоском гробљу је одслужен мали помен.

У спомен на недавно преминулог проту Свету, његова супруга Биљана и синови јереј Александар и Андрија, спремили су Трпезу љубави у сали парохијског дома.

Нинослав Дирак, протођакон