ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I НА ОПЛЕНЦУ

ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I НА ОПЛЕНЦУНа празник Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, 09. 10. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију и помен краљу Александру I уз саслужење веше свештеника и двојице ђакона.

Након службе, у име Њихових Краљевских Височанстава Престолонаследника Александра II и Принцезе Катарине, господин Владан Живуловић, члан Крунског Кабинета, положио је венац на гроб Краља Александра I.

Венце су, уз највише државне почасти у име Владе Србије, положили представници Министарства рада и социјалне политике, као и представници Војске Србије, општина Топола и Аранђеловац, Задужбине Краља Петра I из Тополе, као и удружења која негујутрадицију ослободилачких ратова Србије.

Краљ Александар I је убијен 9. октобра 1934. године у Марсеју, током званичне посете Француској, где је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез са овом земљом. Заједно са њим, у атентату је страдао и француски министар спољних послова господин Луј Барту. Краљева смрт је дубоко потресла читаву Југославију. Стотине хиљада људи одало је последњу почаст свом Краљу током погребног марша од Београда до Краљевске крипте на Опленцу. Краљ Александар И је сахрањен у Маузолеју цркве Светог Ђорђа коју је саградио Краљ Петар И Карађорђевић.

Беседа на Опленцу

У знак признања за његова највећа достигнућа, посебно Краљево командовање Српском војском током Првог светског рата и имајући у виду његову кључну улогу у уједињењу Јужних Словена у Југославију, Народна скупштина и Сенат Краљевине Југославије прозвали су га Витешки Краљ Александар I Ујединитељ.