ЦРКВЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВАЦ

ЦРКВЕНА СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВАЦНа празник преподобног Симона Монаха, краља Стефана Првовенчаног, 07. 10. 2008. године било је нарочито свечано у манастиру Прерадовац који је овом светитељу и посвећен. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење дванесторице свештеника и двојице ђакона и пререзао славски колач.

Након прочитаног одломка из Јеванђеља владика Јован је беседио о Тајни Свете Литургије као службе благодарења Богу, а такође, и о повезаности манастира Прерадовац и манастира Каленић, јер су у XVIII веку мошти преподобног Симона боравиле у Каленићу и тимe потврдиле нарочити углед манастира. Говорећи о благодарењу као начину хришћанског живота истакао је пример овог светитеља.

Манастир је подигнут у 13. веку. Обновљен је 1871. године, од стране епископа жичког Јанићија и братства манастира Каленић. Најновија његова обнова, започета је 1996. године, за време Епископа Саве, Обнова је довршена 2004. године, када је црква фрескописана и освећена, од стране Епископа шумадијског Јована.