СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ Великим литургијским црквено-народним сабором обележена је централна прослава великог јубилеја Српске Православне Цркве и епархије шумадијске, шест векова манастира Каленић.

Иако време није било наклоњено оваквој прослави, вера и упорност код народа дошли су до изражаја на најлепши начин. Из свих крајева шумадијске епархије стизали су од раног јутра аутобуси и путничка возила са верницима који су желели да учествују у значајној годишњици ове велике светиње, па је тако неколико хиљада верника стигло у манастир и учествовало у евахристијској молитви, а велики број присутних се причестио.

Свету архијерејску литургију у порти манастира на нарочито припремљеној великој бини, служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслуживање четрнаесторице епископа, преко тридесеторице свештеника и шесторице ђакона. Велику радост због овако значајне годишњице увеличало је и рукоположење монаха Висариона у чин јерођакона.

У беседи након јеванђеља митрополит Амфилохије је говорио о светости храма као места на коме се сусрећемо са Живим Богом. Нарочито је нагласио да се речи које је чуо Боговидац Мојсије у пустињи „Изуј се, јер је место на коме стојиш свето“ односе и на нас данас, зато што и ми имамо потребу да се очистимо од свега греховног и свега што нас одваја од Бога на овом светом месту где су се и преци наши ево већ шест векова од греха чистили и Богу служили.

Беседа митрополита Амфилохија у манастиру Каленић

Након Свете литургије и кратког предаха, о деспоту Стефану Лазаревићу и његовој песми Слово љубве, окупљеном народу испред велике бине, говорио је владика Атанасије (Јевтић). Он је истакао да ова песма представља кротко писмо хришћанске љубави и помирења у којој деспот Стефан одговара брату Вуку, након што је овај подигао побуну против њега, и позива га да се опет сједине у братској љубави. Поредио је своје гледиште о овој великој химни хришћанске љубави са другим истакнутим филолозима (Ђорђем Трифуновићем, Миланом Кашанином, Димитријем Богдановићем, Бошком Бојовићем и другима) слажући се са њима да се ради о делу велике духовне, али и уметничке вредности. Ова песма сведочи о духовном, христолошко-еклисиолошком искуству деспота Стефана, она показује његов евхаристијски поглед на свет.

владика Атанасије (Јевтић) - Каленић

Након овог тумачења песме деспота Стефана, домаћин, владика Јован позвао је присутне да дружење наставе за трпезом љубави, на којој се присутним архијерејима, министру вера, академицима, свештенству, монаштву и верном народу захвалио што су допринели да ова прослава буде овако величанствена и пожелео им од Бога сваки благослов и сваки напредак.

Након домаћина присутнима се обратио министар вера Богољуб Шијаковић, поздрављајући присутне у име председника Србије Бориса Тадића који је био спречен да дође, истичући да је ова прослава потврда огромне важности коју Црква Православна има у нашем народу, у његовој историји, култуи и просвети. После министра присутнима се обратила у име САНУ и академик Јованка Калић. Захваљујући се свима присутнима што воле ову велику светињу што су у оволиком броју данас присутни, потсећајући да овај манастир нема само велики духовни значај већ да је он и у уметничком смислу познат и признат у светским размерама.

министар вера г. Богољуб Шијаковић

Касно поподне у сали новог конака почео је дводневни научни скуп „Манастир Каленић: у сусрет шестој стогодишњици“, коју је поздравном беседом отворио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, а затим су своје излагање представили академик Јованка Калић на тему „Деспот Стефан и Каленић“ и викарни епископ Јегарски Порфирије (Перић) на тему „Монаштво и брак – различити путеви, исти циљ“. Овим излагањима се окончао први дан научног скупа који је организован у сарадњи Одељења историјских наука САНУ и епархије шумадијске.

Јованка Калић - манастир Каленић