Снажна антиратна порука из Прве крагујевачке гимназије

Снажна антиратна порука из Прве крагујевачке гимназије

Комеморативна академија под називом „Али, живот није на једном месту“ инспирисана стиховима поеме „Крагујевац, 21. степен источно од Гринича“ Слободана Павићевића, одржана је у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Академији су присуствовали градоначелник Никола Дашић и Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града са сарадницима, епископ шумадијски господин Јован, Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа.

Данас, и после осамдесет година, желимо да причу о њима поделимо са целим светом. Причу о небу које је пламтело тих октобарских дана, о шуми која је утихла, усахлим лицима мајки, покопаним сновима, и недоученим лекцијама. Желимо да сва болна сећања претиочимо у много наде. У лепоту која се из мрачног октобра уздиже, и тражи своје место под овим сунцем. И зато говоримо, певајмо, сликајмо и сећајмо се октобра – рекла је Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије.

Програм у коме су учествовали ученици школе, припремили су професори Сузана Јевтовић, Марија Мошић, Маријана Шпиљевић, Маријана Гуглета и Нина Петровић

Маријана Гуглета, једна од професорки које су осмислиле и режирале академију заједно са својим ученицима, истакла је да ми који данас постојимо, све њих, стрељане ученике и професоре ове школе, носимо у нама, и да сви они постоје кроз нас. На крају програма, сви заједно, ученици и професори школе, заједно са публиком, интерактивно, послали су снажну антиратну поруку.

На литерарном конкурсу, расписаном поводом обележавања Дана школе, нагрђени су ученици: Миња Станковић – из фонда „Душица Драгојловић“, Срна Милошевић – из фонда „Ангелина и Љубомир Марковић“, Николета Андрејевић и Каја Симовић – из Фонда ученика и професора Прве крагујевачке гимназије. За изузетне успехе постигнуте на такмичењима из физике и пласман на Интернационалну научну олимпијаду награђена је Ксенија Живанић, а за успешан рад са талентованим ученицима, наставник физике Катарина Ђорђевић.

Извор: град Крагујевац