СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ ПОВОДОМ 87 ГОДИНА ОД УБИСТВА У МАРСЕЈУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ И ПОМЕН КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ ПОВОДОМ 87 ГОДИНА ОД УБИСТВА У МАРСЕЈУНа дан Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, у суботу 9. октобра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и парастос Краљу Александру I Карађорђевићу на Опленцу.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки и вд. рачански протојереј ставрофор Миладин М. Михаиловић, пензионисани Архијерејски намесник младеновачки протојереј ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Остоја Пешић, протојереј Дејан Динић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Обрад Видаковић и протођакон Иван Гашић.

Свету Архијерејску Литургију су појали србски православни појци из Београда, а чтецирали Јован Гајић и Милан Михаиловић из Тополе.

Учешћа у овом молитвеном сабрању су узели поред верног народа из Тополе и Београда који су дошли да се поклоне и одају почаст свом Краљу и Принц Филип са својом супругом Принцезом Даницом, делегат испред Крунског савета Г-дин Предраг Марковић, Управитељ Задужбине Краља Петра Г-дин Драган Рељић, као и председник Скупштине општине Топола Г-дин Владимир Радојковић.

Обраћајући се својој духовној пастви, након прочитаног јеванђеља, Епископ је указао на важност благодарења Богу, јер све што нам је Бог подарио јесте из љубави Његове према човеку, а човек је дужан да благодарењем узврати свом Творцу. Важност сваког човека је да се саосећа са другим човеком, и у патњи и у радости. То је врлина која краси хришћане. Указавши на величину Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, који говори да је и сам Бог љубав, позива и нас да имамо међусобну љубав, јер једино тако Бог може обитавати у нама. Величина љубави Божије се огледа у љубави и према праведнима и према грешнима, јер је Бог из љубави дошао у свет да би човека узвео на небо. Љубав Божија нас учи да се смилујемо на грешника, да осудимо грех, а не човека, који је икона и слика Божија. Грех удаљава човека од Бога и од ближњег свога, а кроз ближњег свог треба да видимо икону Божију у њему. Истакавши величину Краља Александра и његову добру, родољубиву душу, пуну љубави, као владар, гледао је да угоди Богу и људима, а не себи. Он је тај који је служио и Богу и народу, па тако и нас подсећа на непрекидну жртву, љубав, благодарење и службу, и према Богу и другом човеку.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након завршетка Свете Литургије служен је парастос Краљу Александру I Карађорђевићу у крипти храма, где је одржана и Државна церемонија полагања венаца у присуству Епископа и многобројних удружења.

По завршетку овог молитвеног сабрања Управник Задужбине Г-дин Драган Рељић је приредио послужење за служитеље и присутне госте.

Остоја Пешић, протојереј