СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАЛОМ КРЧМАРУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАЛОМ КРЧМАРУУ понедељак 4. октобра по новом календару када наша Црква слави Оданије Воздвижења и светог апостола Кодрата Епископ шумадијски Г. Јован је у дивном шумадијском селу Мало Крчмаре служио Свету Архијерејску Литургију.

Храм који се налазу у овом живописном селу је посвећен Рођењу Пресвете Богородице.

Преосвећеном Владики су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Младен Ђурановић и Миломир Васиљевић и протонамесник Горан Живковић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.

Чтецирао је господин Лазар Коларевић, а за певницом су били надалеко познати Српски православни појци.

После прочитаног Јеванђеља Епископ шумадијски Јован одржао је богонадахнуту беседу у којој је нагласио да нам је Бог даровао слободу и тиме нас учинио најсличнијим Њему. Он нас је створио као разумна бића и управо у тој слободи човек је узео камен спотицања и тако најчешће злоупотребљава ту своју слободу. У слободи је и рај и пакао , можемо служити Богу или мамону, наставио је даље своју богонадахнуту беседу Епископ Јован. Људи бркају појам овоземаљске слободе и слободе по Богу, сасвим је друго унутрашња слобода у односу на спољашњу. Унутрашња слобода је слобода у односу на грех, на страсти и на гордост од којих је гордост најгора. Човек може бити и неправедно осуђен, и да је чак у затвору, а да има унутрашњи мир и слободу. Свети Павле у данашњем апостолу пише да нам је Христос даровао слободу. Истина прати слободу и Христова слобода је једина истинска слобода коју може имати човек. Ако човек робује својим страстима он је заробљеник иако мисли да је слободан, штавише најгора је заробљеност ако неко није свестан тога колики је роб. То је најгоре ропство. Такође, стање неопредељености и духовне млакости је најгоре стање, нагласио је шумадијски Епископ. Једино онај који је безгрешан, а то је Господ Исус Христос је онај који нас ослобађа и греха и смрти. До његовог доласка на свет није било истинске слободе. Самодовољни људи немају потребу да Бог уђе у њих. Свети Павле каже хришћанима да стоје у слободи и да не дају да буду опет уведени у ропство. Покајање је јаче од греха, а светим тајнама и врлинама се чистимо од греха. Светим причешћем се чистимо али и спремамо за живот вечни, а причешћивање не треба да буде формално. Данас има пуно лажних учитеља који хоће да нам наводно кажу шта је црква и они лако придобијају оне који су лабави у вери, нагласио је шумадијски Владика поучавајући присутни верни народ. На крају своје богонадахнуте беседе он је благословио све присутне.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На Светој Архијерејској Литургији су се уз Епископа Јована причестили сви присутни свештеници, а затим је Светом Путиру пришао верни народ причестивши се у лепом броју.

На крају овог дивног сабрања увеличаног Светом Архијерејском Литургијом уприличена је вечера љубави коју је припремио надлежни парох јереј Ивица Камберовић са верним народом из Малог Крчмара и околних села.

Протонамесник Горан Живковић