ЧАС ДУХОВНОСТИ БОГОРОДИЦИ У ЧАСТ

ЧАС ДУХОВНОСТИ БОГОРОДИЦИ У ЧАСТПоводом XII Госпојинских свечаности – манифестације од посебног значаја за град Крагујевац – у крагујевачким школама, између Велике и Мале Госпојине, одржан је час духовности Богородици у част.

Час духовности је одржан као час међупредметне повезаности верске наставе – православног катихизиса и још неког наставног предмета, чиме се показало да је православни катихизис добрим делом интегрисан у целину образовно-васпитног рада у српском основном школству.

У ОШ „Драгиша Михаиловић“ у Станову час духовности је одржан у петак 17. септембра, као час међупредметне повезаности православног катихизиса и музичке културе. Час су у одељењу V-1 одржали Виолета Лукић, наставница музичке културе, и Стефан Ђурановић, вероучитељ.

На часу духовности ђацима је представљен лик Пресвете Богородице преко догађаја који су одредили њен живот а које Христова Црква празнује: од њеног рођења, преко увођења у Јерусалимски храм и Благовести, до њеног уснућа. Посебан акценат је био на библијском тексту (Јеванђеље по Луки 1) са описом Богородичиног сусрета са анђелом Гаврилом и његове објаве њој радосне вести. Ђаци су увидели значај Пресвете Богородице у њеној улози и месту у Божјем домостроју спасења људи и творевине: због тога што је родила Бога у телу. Ђаци су упућени да, као и са Богом, и са Богородицом изграде и остваре молитвени однос. Заједно са наставницом музичке културе и вероучитељем ђаци су се молитвено обратили Богомајци Марији, певајући јој тропар Богородице Дјево, претходно разумевши значење текста.

Мср Стефан Ђурановић, катихета