СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ОРАШЦУ НА ИМАЊУ ПОРОДИЦЕ КАРИЋ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ОРАШЦУ НА ИМАЊУ ПОРОДИЦЕ КАРИЋНа имању породице Карић, испред цркве брвнаре посвећене Светом Јоаникију Првом Патријарху Српском, верни народ са свештенством орашачког намесништва је дочекао свога Архијереја, Епископа шумадијског г. Јована који је у том храму служио Свету Архијерејску Литругију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Иван Теодосић, јереји Ненад Мијатовић и Марко Урошевић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

Одговарањем на прозбе и својим појањем ово Литургијско сабрање су увеличали чланови певачког друштва „Србски Православни појци“ из Београда.

Након читања Светога Јеванђеља Епископ је честитао храмовну славу и верне поучио својом беседом. Епископ је на самом почетку своје проповеди нагласио да ако тражимо пример исправног човека, хришћанина и Епископа Божијег, наћи ћемо га у лику Светога Јоаникија. Човек који не зна да благодари, није у Богу. Када добијемо неки дар, ми се трудимо да дародавцу се одужимо на неки начин, тако морамо имати свест да се требамо одужити и Господу на Његовим даровима. Некултурно је бити неблагодаран. Ако дарове умножавамо себи на славу и корист, тиме не чинимо исправно дело, тиме не благодаримо Господу. Ми кроз дарове Божије задобијамо Бога. Невоље и недаће овога света нас сваким даном обузимају и једини који нам може и који нам увек притиче у помоћ јесте Бог. Без милости Божије не моћемо чинити добро, а ако и чинимо то радимо у своју славу, не у Божију, што није исправно. Свети Јоаникије је живео Богом, исправно и потребне су нам његове молитве да би нас Господ спасио. Вером усељавамо Бога у себе. Свети Јоаникије је своју веру чувао животом.

Господ ће на небу прославити све оне који Бога прославе овде на земљи. Вера је оно што се учи животом. Бог се прославља у светитељима. Проверавајмо свој живот да бисмо га водили исправним путем. Слава који Господ даје светитељима је велика. Сви смо Божијом светлошћу обасјани, само је питање како ми ту светлост у себи чувамо. Од нас се тражи да верујемо у Бога и да по Богу живимо. Љубав Божија према човеку је немерљива и то се проказује тиме што нам даје Духа Светога у изобиљу. Обратимо пажњу да ли живимо по благодати Божијој, јер веома лако можемо без ње остати. Речима: „Не тражимо Бога на небу, ако Га не носимо у себи“ је Епископ привео крају своју проповед.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије и свечаног опхода око храма, Епископ је пререзао славски колач породице Карић, ктиторима овога храма, а потом је свима честитао данашњи празник и храмовну славу. У наставки дана Епископ и сви окупљени су присуствовали Трпези Љубави коју су домаћини приредили у част и на славу Светога Јоаникија.