ЛИТУРГИЈА И ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

ЛИТУРГИЈА И ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАУ суботу 28. августа 2021. године, као и сваке године, литургијски је у препуном манастирском храму светог Архангела Гаврила прослављен празник и сеоска слава Успенија Пресвете Богоридице.

Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић уз саслужење настојатеља Манастира Пиносава архимандрита Петра (Драгојловића) и другог пароха кусадачког протонамесника Далибора Новаковића.

У току Свете Литургије веома поучном празничном беседом верном народу се обратио прота Велибор истакавши да је пример Пресвете Богородице и Њеног живота истински путоказ свим хришћанима.

У току свете службе Божије огромни део верног народа је приступио Светој Тајни Причешћа. На крају Свете Литургије одржана је и Литија око храма на чијем крају је освећен и пререзан и славски колач.
Након завршетка евхаристијског сабрања приређена је и велика славска трпеза хришћанске љубави чији је домаћин ове године био г. Радослав Спасић из Кусатка. Током славског ручка одржан је кратак и пригодан културно уметнички програм уз народна кола из Шумадије у изведби КУД “Милоје Поповић Ђак” из Кусатка.

У поподневним часовима, испод древног Карађорћевог храста, са почетком у 17 часова, у организацији Манастира Пиносава и Општине Смедеревска Паланка, одржана је Духовна академија чији је посебно драг и најважнији гост био изасланик Председника Републике господина Александра Вучића и министар спољних послова Републике Србије, господин Никола Селаковић. Академију под Карађорђевим храстом отворио је настојатељ Манастира Пиносава архимандрит Петар, који је у свом уводном слову посебно поздравио министра спољних послова Републике Србије г. Николу Селаковића и захвалио се председнику Србије г. Александру Вучићу, Влади Републике Србије и председнику Општина Смедеревска Палнка г. Николи Вучену на несебичној и искреној помоћи у обнови нашег древног Манастира Пиносава, који своје корене вуче још из XIV века.

На самој Академији под Карађорђевим храстом узелу су учешћа КУД друштва из Кусатка и Смедеревске Паланке, позната вокална уметница из Смедеревске Паланке Марина Угриновић, Певачко друштво “Икос” из Лапова, народни гуслар Никола Тошић из Новог Сада и музичко-поетски бенд нашег познатог глумца и хришћанског мислиоца Небојше Дугалића. У току Академије настојатељ Манастира Пиносава архимандрит Патар је изложио и своју најновију песму – Божур са Газиместана, продуживши на тај начин своје вишедеценијко бављење поезијом. Специјални гост и предавач на Академији био је наш Шумадинац и доктор историјских наука Немања Девић, који је веома надахнуто и поучно говорио на тему "Вожд Карађорће – српски витешки храст".

Након Духовне академије под Карађорђевим храстом, отац Петар је заједно са председником општине Смедеревска Паланка г. Николом Вученом организовао и заједничку свечану вечеру за изузетно драгог и угледног госта, министра спољних послова Републике Србије г. Николу Селаковића, као и друге угледне госте из Војке Србије, братске Црне Горе и других крајева васцеликог српства.

Бојан Гмитровић