ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У АЗАЊИ

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У АЗАЊИ

У среду, 14 јула 2021. године, литургијски су прослављени небески покровитељи села Азање, Свети Козма и Дамјан.

Божанственом Литургијом началствовао је игуман манастира Пиносава архимандрит Петар (Драгојловић) уз саслуживање протојереја ставрофора Драгише Јелића, умировљеног пароха Азањског, јереја Милана Кеџића, пароха трећег Азањског и ђакона Владимира Степановића.

Чтецирао је апсолвент Православног богословског факултета у Београду Драган Кељаћ.

Честитајући славу житељима Азање, отац Петар се по јеванђелском зачалу обратио беседом. “Свети Лекари јесу људи пуни вере и љубави”. Кроз њихов пример, отац Петар нас поучава да би требало, баш као и они, да и ми ревнујемо за веће дарове. У свом животу не требамо бити формалисти, јер Бог од нас тражи чистоту срца. “Чистите чашу изнутра” – овим светоотачким речима, отац Петар нас позива да спознамо унутарњег човека. То је могуће иницијативом од раног јутра; молитвом-средством спасења и учешћем у Светотајинском животу Цркве, који попут степеника узводи ка Христу. Свако од нас, благодаћу Божијом, може бити попут Козме и Дамјана, закључио је отац Петар.

Света служба употпуњена је причешћем Светим Тајнама великог броја верних.

Након Крсног опхода око храма и приноса славских дарова, уследила је трпеза љубави. Овогодишњи славари били су чланови Црквеног Одбора Азања. Свештеник Дејан Ненадовић, старешина храма у Азањи, постарао се да храмовна слава протекне величанствено како и доликује.

студент теологије Драган Кељаћ