ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМА

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМАБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, на празник Светих апостола Петра и Павла, одржана је традиционална културно-уметничка манифесација “Дани Милована Видаковића” у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

Ово је двадесет пета година како се на Петровдан, дан храмовне славе у Неменикућама одржава поменута манифестација, која се приређује у част нашег великог романописца – романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Манифестација је благословом Епископа шумадијског, као и сваке године, одржана у организацији ЦО неменикућске, ГО Сопот, Библиотеке Града Београда и Одељења Библиотеке “Милован Видаковић” – Сопот. Манифестација сваке године окупља познате личности из области домаће књижевности, глуме, музичког и ликовног стваралаштва.

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство г. Јован одслужио је у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештенства архијерејског намесништва космајског.

Поздравном речју програм су отворили парох неменикућски протојереј Новак Илић и председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић. Програм је наставио наш познати књижевник Милисав Савић, као и глумац Небојша Миловановић. Учешће у програму узела је и солисткиња Maрија Марић Марковић (Мари Мари), а потом је уследила и додела награде “Мома Димић” која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама. Награду су заједнички доделили Библиотека града Београда и ГО Сопот.

Културно-уметничко друштво “Весели космајци” додатно су улепшали програм играма из Србије, чиме је и завршен овогодишњи програм, а радови ликовне колоније Неменикуће-2021, изложени су за посетиоце испред цркве.

Након програма, ЦО неменикућска и верни народ, за све присутне приредили су трпезу љубави.

вероучитељ Бојан Миленовић