АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛУЖНИЦАМА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛУЖНИЦАМАУ Недељу слепога 6. јуна 2021. године, а шесту по Васкрсењу Господњем, у селу Лужницама код Крагујевца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију.

Преосвећеном Епископу су саслуживали су архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Томић, протојереј Дејан Петровић, протојереј Милан Петровић и протођакон Иван Гашић.

Свету Литургију улепшали су својим гласовима чланови крагујевачког Саборног храма “Хора младих” под диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

По прочитаном Јеванђељу, беседио је Владика о догађају исцељења слепог од рођења, а који је описан у Јеванђељу. Епископ Јован је истакао колико је страшно када човек живи у мраку, када не може да види другога. Није само проблем у физичком слепилу, много је горе духовно слепило. Ту Господ показује да може и блатом од своје пљувачке, да отвори очи рођеном слепцу, што нико никада није учинио да рођеном слепцу да вид. Он може јер је Бог, који је све створио.Такође је истакао, како смо ми људи спремни брзо да осуђујемо једни друге, па кажемо да је крив свако ко страда, а много је светих који су страдали, а нису имали кривицу никакву.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Причешћа верника и благослова Владике евхаристијско сабрање је настављено у црквеној сали где је уприличена трпеза љубави. По завршеном слављу Владика је поделио свој Архипастирски благослов верном народу овог шумадијског села, уз поздраве верника и жељом на што скорије поновно сабрање под Његовим Светим омофором.

Протонамесник Гојко Марковић