СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОЦВЕТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОЦВЕТУУ Недељу Самарјанке, 30. маја 2021. године Господње, када молитвено прослављамо Светог Апостола Андроника и Свету Јунију, у цркви Светог Николе у Драгоцвету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију.

Владики су саслуживали архимандрит јошанички Евтимије, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Милан Радојевић, протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Кандић, јереј Срђан Ристић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић, а литургију су певали “Србски православни појци” из Београда.

На самом почетку, у порти храма свог Владику дочекали су верници овог краја са својим свештеницима.

Пре саме Литургије, Владика је осветио припрату храму.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Владика је произнео беседу поучавајући све присутне. На самом почетку, он се осврнуо на прочитану јеванђелску причу о жени Самарјанки. Господ је затекао жену која дошла по воду. И Спаситељ тражи од жене воду. Овде се много открива, а жена не разумевши то, каже: Како ти као Јудејац можеш да тражиш од мене Самарјанке воду? Тумачећи ову причу, Владика је појаснио да су Самарјани и Јудеји живели у трвењу, неслагању. “Бог потире све што људе дели и раздељује,” додао је Преосвећени. Овде се испуњавају речи Господње да нема Грка ни Јелина, јер смо сви једно у Христу. И свако ко штрчи из ове заједнице, није хришћанин. Такође, Владика је напоменуо да грешник када се дотакне Христа, постаје Светитељ. И кроз овај сусрет Самарјанке и Христа, Црква нас води ка празнику Силаска Св. Духа. “Дух Свети нас чисти, уједињује нас. И када живимо Духом Светим, наш ограничени разум постаје облагодаћен,” додао је Владика Јован. Такође у наставку своје беседе, Владика нас је упозорио да човек није рођен за време, него за вечност. Ако бисмо питали људе шта је најважније учинити у овоземаљском животу, добили бисмо различите одговоре. Али потребно је, заправо, наћи меру у свему. Божанска наука и наша Црква нас учи да је најважније срести се са Богом. Од тог сусрета зависи наш живот, наша вечност. Али како да се сретнемо са Богом? Вером и покајањем, додао је Преосвећени. “Вером усељавамо Бога у себе, али да би Бог био у нама, потребно је покајање. Ми Бога можемо видети само очима вере и покајања”. Све ово је видела жена Самарјанка. Она је видела своју грешност, али осетила Светлост која зрачи из Христа. Она се очистила, јер је прихватила оно што јој је Господ рекао. Она се срела са Христом и поверовала у Њега. А наш сусрет данас је Причешће. Зато нам је и потребна вера, потребно покајање. “Ми јесмо у Цркви зато што смо грешни, да би се чистили”, поучио је Владика своју паству. Ако се не сретнемо са Богом, наш живот губи смисао. А до Бога долазимо преко другог човека. Зато нам је други човек потребан. Вода жива о којој говори Господ у овој причи је Дух Свети. И ко пије од ове воде, никад неће ожеднети, поучио је свој верни народ Пресвећени Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након отпуста, Преосвећени Владика је доделио Архијерејске захвалнице заслужним појединцима: Јовану Милићу из Јагодине, Николи Николићу из Драгоцвета, Јелени Недељковић из Драгоцвета. Овом приликом, Владика је доделио Орден Вожда Карађорђа Саши Милојевићу.

Ђакон Нинослав Дирак