ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду 24. марта 2021. године, друге недеље Часног поста, служио Литургију пређеосвећених Дарова, у храму Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу.

Свештенство колубарско-посавског намесништва исповедио је духовник манастира Драча, отац Онуфрије, који је саслуживао у литургијском сабрању Епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је, и на њему се причестио, велики број верних. Преосвећени Владика Јован окупљене је подсетио на смисао и суштину поста као и значај нашег активног учествовања у светој Литургији пре свега кроз свету тајну Причешћа. “Пост на првом месту треба да нас уведе у покајање. Покајање као и пост треба да пробуди у човеку осећај и свест о сопственој грешности. Непокајани греси и несмиреност одгоне благодат Духа Светога од човека. Покајањем, постом и молитвом чистимо душу и тело, уздржавамо се од зла и обуздавамо свој језик. Пост омекшава срце човеку и у такво срце се сели Бог и други човек. Молитвом и постом градимо мост од земље ка небу. Човек је створен за вечност, а храна за вечност је Свето Причешће. Правилним постом човек мења философију свог живота и пост постаје његова најбоља школа и учитељ врлине. Пост је побуна човека против себе самог. Побуна против старог, огреховљеног човека, који почива у злу. То је побуна против злих мисли, речи и дела. Пост нас уводи у смирење, послушност и појачава нашу молитву и подвиг”, рекао је Епископ.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

По већ устаљеном обичају, после свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао пети парох лазаревачки, протојереј Небојша Лека, на тему “Да ниједан који Га верује, не погине” (Јн 3,16). Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. Све похвале као и примедбе и сугестије аутору овогодишњег темата, изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. У дискусији су учествовали сви присутни свештеници, а труд свештеника Небојше Леке похваљен је и од Владике Јована.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Епископа и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено овогодишњим домаћинима - свештенством храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.