СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу у коју се чита Свето Јеванђеље по Луки, тј. прича о блудном сину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у Аранђеловцу, у храму Светог архангела Гаврила (Буковичка црква) служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслужиовали, Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Љубиша Ђураш, јереј Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Након прочитаног Библијског одељка о Блудном сину, Епископ нас је најпре подсетио Светога Јеванђеља од прошле недеље, где се приповеда о царинику и фарисеју. Подсетио нас је јер је желео да нам нагласи колико је смирење које је поседовао цариник битно за наш духовни развој. Тамо где је смирење ту човек влада собом. Требамо да се чувамо гордости, наводи Епископ, да би се у нас уселило смирење, а кроз смирење и љубав. Поред смирења веома битан моменат хришћанског живота јесте и покајање. Покајање је заправо пут за спасење. Господ поједнако воли и грешнике и праведнике. Епискпо Јован је закључио да када бисмо остали без и једне књиге Светога Писма, а да нам остане једино ова прича о блудном сину, имали бисмо целу суштину Јеванђеља у њој. Бог се не гнуша грешника већ тражи да грешник дође к себи. У причи примећујемо моменат када Отац трчи у сусрет своме покајаном сину, јер нигде не постоји топлији дом, од дома родитељског, али само онога који у себи има Бога. Због покајника се радују небеса, јер је заправо покајање васкрсење. Човек своју слободу добијену од Бога може да прокаже на разне начине. Овај блудни син је то урадио на погрешан начин, али није остао своме греху већ се кроз покајање вратио своме оцу. Све нам јесте дозвољено, али нам није све накорист.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верника и тиме се сјединио са Господом, а након Свете Литурије уприличена је Трпеза Љубави.

јереј Немања Искић