ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУУ суботу, 12. децембра 2020. године, када прослављамо Свете мученике Парамона и Филумена, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и адмистратор АЕМ Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслужење братства овог храма, као и јереја Анђелка Додера, пароха земунског храма Светог Атанасија Великог, који је био кум на крштењу.

Настављајући древно хришћанско предање, Епископ је у склопу Литургије крстио малу Ану, ћерку вероучитеља Марка и Драгане Урошевић.

Након прочитаног јеванђеља које говори о послању апостола на проповед по целом свету, Епископ Јован је подсетио на Христове речи да ће апостоли стајати на змије, скорпије и сву силу вражију: “Ове речи су могли да схвате само јаком вером. Претпоставимо да Христос некоме од нас каже да станемо на скорпију или змију – да ли бисмо одмах смели то да урадимо? Ухватио би нас страх, јер не знамо шта ће се десити даље. Но, страх је природан и људски. Страха има тамо где нема јаке вере у Бога. Тамо где има вере колико зрна горушичиног, моћи ће се и горе померати, како Господ говори. Нама, људима огреховљеним, то је тешко схватити, али не смемо изгубити веру да је то све могуће”. Затим, Епископ је опоменуо и освестио да Христос ову моћ није дао само апостолима: “Ту исту власт задобијамо и ти и ја, брате и сестро, тиме што се крштењем уводимо у Цркву Христову. Сада то све зависи од наше вере – како верујемо и да ли по тој вери живимо”. Епископ је затим говорио говорио о данашњем крштењу: “Данас, на овој Светој Литургији, имамо радост Божију што је Црква крштењем мале Ане постала богатија за једног члана – не само овоземаљска Црква, већ и Црква небеска. Ана је данас наново рођења Духом Светим. Она је Светом тајном крштења препозната у Богу и уписана у књигу живота. Сви ми, нарочито родитељи и кумови, дужни смо да ово узрастом мало дете, још безазлено и безгрешно, узраста управо у висину раста Христовом, како каже Јеванђеље. Од свих нас зависи да ли ће она остати у Православној вери; хоће ли њу Господ препознати по мирису светог мира којим је помазана и запечаћена. Она се у Христа крстила и у Христа обукла, као што смо и ми то учинили”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Мноштво верника крагујевачких парохија је приступило Светом причешћу, а пре свих новокрштена Ана, употпунивши на тај начин своје литургијско учешће и послање.

Лазар Марјановић