СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СВЕШТАЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СВЕШТАЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИНа дан храмовне славе у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци Његово Преосвештенство господин Јован, Епископ шумадијски, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Архијереју су саслуживали: протојереј - ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгиша Савић, ново одликовани протојереји Драган Милутиновић, Слободан Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Икић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Владимир Степановић.

Овом приликом Владика је протонамеснике Драгана Милутиновића и Слободана Сенића одликовао протојерејским чином, за труд и залагање што су учинили на њиви Господњој, али и као подстрек за већи рад и залагање.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио окупљеном народу надахнутом беседом и цитирајући данашњи прокимен: “Диван је Бог у светима својим...”. Владика је додао да Бог прославља оне који Њега прослављају. Да треба да слушамо Бога кроз Јеванђеље, тај пут није лак, али трудбеницима Бог помаже. Владика је одговорио: Ко су свети? Они су, рекао је Владика: “Живе иконе Божије пуне благодати Божије и светих врлина...” Само у припремљеног човека, кроз свете врлине усељава се Свети Дух, супротно је живот по духу овог времена, тј. живот по самом себи. Свети остављају све ради Христа и задобијају благодат Божију. Благодат Духа Светога добија се на крштењу и мора да се чува животом у цркви. Осврнуо се Владика и на прочитану Јеванђелску причу и неразумне девојеке упоредио са онима који немају Духа Божијег и у којима се угасила вера. Зато смо позвани да будемо као мудре девојке. Бог је свете прославио у нетрулежним моштима да би нас ојачао у вери. Владика је говорио о житију Свете Петке и рекао да њено нетрулежно тело сведочи о њеној чистоти и благодати која је имала.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На крају је владика позвао да се молимо Светој Петки, јер је она наша заштитница и молитвеница пред престолом Божијим.

После Свете Литургије уследило је освећење новог парохијског дома, у коме је потом уготовљена трепеза љубави, коју је припремило братство храма са овогодишњем домаћином господином Драгославом Јевремовићем. За следећу годину колачар ће бити господин Новица Радосављевић.

Владимир Степановић, ђакон