ОСВЕЋЕЊЕ ПАЛИОНИЦЕ СВЕЋА У ИЛИЋЕВУ

ОСВЕЋЕЊЕ ПАЛИОНИЦЕ СВЕЋА У ИЛИЋЕВУНа дан храмовне славе Цркве у Илићеву 19. октобра 2020. године, када Црква Божија прославља Светог апостола Тому, Епископ шумадијски Г. Јован је у 16 часова освештао новосаграђену палионицу свећа у порти овога светога храма.

Владики Јовану су саслуживали протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, те протојереј Миливоје Старовлах, протојереј Слободан Бабић и јерођакон Василије (Старовлах).

Чину освећења је присуствовало монаштво и свештенство епархије шумадијске, те многобројни вери народ.

Изградња палионице је започета у априлу 2017. године. Изградњом је од почетка руководио протојереј Владимир Ћировић, који је палионицу изградио у југозападном делу порте у односу на храм. Средњи део је палионица са прохромским хаубама, источно се налази свештеничка канцеларија и западно је чајна кухиња. Палионица је изграђена са свим пратећим елементима: прилазом, оградама, дренажним хидро системом, те представља ремек дело.

Обраћајући се вернима, Владика Јован је честитао срећно и благословено освећење палионице свећа, те храмовну Славу, Светог апостола Тому. Подсетио је верне да наша прва жеља треба да буде да добијемо спасење и Царство Небеско. Бог ће помоћи ономе ко са вером живи. Томино неверовање је био промисао Божији о Христовом Васкрсењу. Зато прихватимо речи апостола Томе: „Бог мој и Господ мој!“ Ако је Он Бог наш, онда и ми будимо деца његова, била је поука Владике Јована верном народу Илићева.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом Владика Јован је благоизволео да Архијерејску захвалницу додели онима који су дали посебан допринос не само у изградњи палионице свећа, већ и храма Светог апостола Томе у Илићеву. Захвалнице су додељене Бошку Поповићу, Ивку Стаменковићу, Ненаду Ковачевићу и Радославу Прокићу. Потом је Епархијским орденом Вожда Карађорђа одликовао Горана Ашанина, Горана Јовановића, Хаџи Горана Петровића и Милоша Радивојевића.

Трпезом љубави је настављено прослављање храмовне Славе и освећење палионице свећа у Илићеву.

протођакон Мирослав Василијевић