СЕМИНАР У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУ

СЕМИНАР У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУУ четвртак, 15. октобра 2020. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а под покровитељством Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије, одржан је трећи део семинара на тему “Основе психопатологије кроз перспективу здравог развоја” за свештенство колубарско-посавског и космајског намесништва Епархије шумадијске.

Семинар је одржан у парохијском дому храма Светог архангела Гаврила у Шопићу. Као и претходна два пута предавачи су биле психотерапеуткиње Маја Шевар Вукашиновић и Сања Живковић.

Тема овог трећег сусрета била је препознавање и превенција болести депресије, паничног поремећај и анксиозности. Предвиђања Светске здравствене организације су депресију као узрочника смртности становништва поставиле на високо друго место, одмах иза коронарних болести. Све већа отуђеност људи од вере одводи савременог човека у егститенцијалну депресију, стање апсолутне безнадежности и остављености од других. Циљ семинара о повезивању и прожимању два позива, психотерапеута и свештеника, кроз дијалог и могућу даљу сарадњу је у потпуности остварен.

Ово вишеструко корисно сабрање завршено је трпезом љубави у свечаној сали парохијског дома у Шопићу, припремљеном љубављу свештенства два намесништва Епархије шумадијске, колубарско-посавског и космајског.

Влада Димитријевић, протонамесник