СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, дана 9. октобра 2020. године, када прослављамо Светог Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију и парастос поводом 86 година од мученичке смрти Краља Александра I Карађорђевића.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник орашачки протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј Остоја Пешић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

За лепоту богослужења побринуо се Хор “Опленац”.

На Светој Литургији владика Јован произвео је протонамесника Остоју Пешића у чин протопрезвитера. Том приликом Владика је рекао да чин који му данас Црква додељује треба да му буде на подстрек да настави да се жртвује и служи Богу, Цркви и народу који му је поверен.

У богонадахнутој беседи након прочитаног Јеванђеља Владика је говорио о љубави, вери и Светом Јовану Богослову. “Браћо и сестре, Црква Светог Јована Богослова са правом назива апостолом “љубави”. Он је најбоље описао шта је Бог у три речи. Бог је Љубав. Он је био једини од апостола уз Господа и онда када су људи Христа осудили на смрт. Ето како људи узвраћају Богу на Његову љубав. Људи су неблагодарни. Људи на Христову љубав одговарају смрћу. Људи одговарају мржњом. Свети Јован Богослов је једини од апостола био под крстом и зато га Господ са правом назива “љубљеним учеником”. Са правом Господ поверава баш њему мајку Његову Пресвету Богородицу. Велика је то љубав Божија и она се не може упоредити са нашом љубављу, али наша љубав може да личи на љубав Божију, ако љубављу узвраћамо за све оно што нам Бог даје. Љубав Божија је толико велика да она надомешћује недостатке сваке друге љубави. Потребно је само веровати у ту љубав. Живети том љубављу. Хранити се том љубављу. Јер ако се будемо хранили љубављу Божијом, онда нећемо осетити празнину и пустош која долази ако немамо љубави Божије. Онај човек који је испуњен љубављу Божијом он је испуњен и љубављу према икони и слици Божијој, а то је други човек. Треба веровати у ту љубав и треба осећати ту љубав Божију у нама. Ми не можемо видети својим телесним очима Бога. Али ако нам је духовни вид просвећен, проширен, онда Га можемо сагледати онолико колико нам је потребно за спасење. Ми не можемо Бога видети, али Бога може свако да види онолико колико Бога осећа у себи”, рекао је владика Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве служен је парастос Краљу Александру I Карађорђевићу, уз присуство принца Михаила и принцезе Љубице Карађорђевић.

Задужбина “Краља Петара I Карађорђевића” којом руководи управник Господин Драган Рељић, побринула се да у ресторану “Стара Варош” буде припремљена “Трпеза Љубави”, на којој је настављено данашње благодарење.

Стеван Илић, ђакон