ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У РЕКОВЦУ

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У РЕКОВЦУУ суботу, 29. августа 2020. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Романа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преподобног Романа у Рековцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереји Драгослав Цветковић, Драгослав Петровић, Александар Гајић, јереји Слободан Савковић, Бојан Стојадиновић, Александар Цветковић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

Литургијско сабрање су својим слаткопојем улепшали чланови певачког друштва “Србски православни појци”.

Непосредно пред почетак Свете Литургије Епископ је осветио нови фрескопис рековачког храма.

На малом Входу, Епископ је рукопроизвео протојереје Драгослава Цветковића и Драгослава Петровића у чин протојереја-ставрофора, доделивши им напрсни крст.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио верном народу надахнутом беседом, нагласивши: “Првенствено, ми се сабирамо на Светој Литургији, ми се на Литургији освећујемо. Ми се освећујемо светом Литургијом, кроз Свето Причешће. Кроз Свето Причешће долазимо у најнепосреднији сусрет са Господом. Наше је да препознамо Бога. Господ је остао у овоме свету кроз Цркву своју. Господ нам је дао Причешће. Причешће је истинито Тело и истинита Крв Христова. Причешће нам се даје ради опроштаја грехова. Њега нема без Литургије. Свети људи су са страхом прилазили Светоме Причешћу. Ми се причешћујемо и зато се и служи Литургија. Хвали Бога и слави Бога само онај ко верује у Њега и који има смирења”. Говорећи о храмовном заштитнику, Епископ је рекао: “О Светом Роману немамо много података, али то није важно. Важно је да знамо да је за време свог земаљског живота прослављао Бога. Да је за време свог живота био хришћанин, хришћанин на делу. То је за нас важно. И знамо да је Господ због тог и таквог живота у смирењу, прославио њега, Светога Романа, и дао га нама да кроз његове мошти благодат Духа Светога и сила Божија дејствује. Да благодат Божија чудотвори, кроз његове мошти, да нас исцељује, да нас оздрављује, да нам лечи и душу и тело”. Затим, владика је говорио о самом значају светитеља: “Светитељи су они савршени хришћани, они хришћани који ходају земљом, али су свој ум уперили ка небу. Светитељи су Христоносци, они су носиоци светлости, носиоци Вечног живота. Светитељи су осветили себе подвигом, светим тајнама, светим врлинама. По делима нас и Бог и људи препознају. Својим делима ћу се оправдати и својим делима осудити. Светитељи су постали носиоци Духа Светога и показивали су плодове Духа Светога. А плодови Духа су љубав, мир, смирење, кротост... Они су живели духом онога света, Духом Божијим. Зато молимо Бога, Мајку Божију и Светог Романа да имамо у себи плодове нашег живота, а плодови су ако су у скаду са Црквом”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Велики број верног народа је пришао Светој Чаши како би се сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Након заамвоне молитве учињен је опход око храма, а затим је пререзан славски колач. По завршеној Литургији Епископ је на предлог Црквене општине рековачке одликовао:
- Александра Ђорђевића, председника општине Рековац, ореденом Крагујевачких новомученика II степена;
- Игуманију манастира Каленић Нектарију, Архијерејском граматом признања;
- Мирка Петровића, директора д.о.о. Дунав осигурања из Београда, Архијерејском граматом признања;
- Томислава Бушетића из Рековца, Архијерејском граматом захвалности;
- Миливоја Влашковића из Рековца, Архијерејском граматом захвалности.

Прослављање храмовне славе настављено је трпезом љубави коју је припремило братство храма са овогодишњим домаћином Миланом Нешићем.

јереј Бојан Стојадиновић